VOLITVE

S Putinom se meri sedem kandidatov

V Rusiji volijo predsednika države.
Fotografija: Russian President Vladimir Putin attends a state awards ceremony for military personnel who served in Syria, at the Kremlin in Moscow, Russia December 28, 2017. REUTERS/Kirill Kudryavtsev/Pool FOTO: Kirill Kudryavtsev Reuters
Odpri galerijo
Russian President Vladimir Putin attends a state awards ceremony for military personnel who served in Syria, at the Kremlin in Moscow, Russia December 28, 2017. REUTERS/Kirill Kudryavtsev/Pool FOTO: Kirill Kudryavtsev Reuters

MOSKVA – V Rusiji danes potekajo predsedniške volitve, na katerih je pričakovati gladko zmago predsednika Vladimirja Putina, ki mu ankete napovedujejo 70 odstotkov podpore. Volišča so se na Daljnem vzhodu odprla že v soboto zvečer po srednjeevropskem času, v Moskvi pa danes ob 6. uri zjutraj po našem času. Prva poročila govorijo o visoki udeležbi. Ker je izid današnjih volitev bolj ali manj znan vnaprej, se v Kremlju bojijo, da jih bo zaznamovala nizka udeležba, ki bi zmanjšala legitimnost rezultata, zato so vložili veliko truda v prepričevanje Rusov, naj pridejo na volišča. Tudi Putin je v petek pozval državljane, naj se udeležijo volitev.

Volišča so se odprla ob 8. uri po lokalnem času in se bodo zaprla ob 19. uri, nazadnje v ruski eksklavi Kaliningrad na meji z EU. Takrat naj bi bili že tudi znani prvi rezultati. Zaradi velikih časovnih razlik, saj Rusija obsega kar 11 različnih časovnih pasov, bodo do zaprtja volišč na zahodu države na vzhodu Rusije, še posebej pa na Daljnem vzhodu in Sibiriji, že lahko prešteli precejšen delež glasovnic.

Izida ni želel napovedovati

Med tistimi, ki so na enem od volišč v Moskvi danes že oddali svoj glas, je tudi sam Putin. Ob tem je po navedbah ruske tiskovne agencije Interfax dejal, da je prepričan o pravilnosti programa, ki ga predlaga za državo. Volilnega izida ni želel napovedovati. Kot je zatrdil, mu je vseeno, s kakšno prednostjo bo zmagal, zadovoljen bo z vsakim odstotkom, ki mu bo omogočil nadaljnje izpolnjevanje nalog predsednika.

Tokratne volitve sicer potekajo predvsem v senci spora z Veliko Britanijo zaradi nedavne zastrupitve na Otoku živečega nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala z živčnim strupom, za katero je po prepričanju Londona odgovoren Kremelj. Putin, ki Rusiji kot predsednik ali premier vlada že od leta 1999, tudi na tokratnih volitvah nima prave konkurence, saj so glavnega opozicijskega politika Alekseja Navalnega izločili iz tekme. Eden najglasnejših Putinovih kritikov ni smel kandidirati zaradi obsodbe na pogojno zaporno kazen pred petimi leti, zato je pozval k bojkotu »kvazivolitev« in izrazil upanje, da bo na volišča prišlo čim manj ljudi.

Bo to Putinov zadnji mandat?

S Putinom se za predsedniški položaj tako danes meri sedem kandidatov. Glede na ankete naj bi kandidat ruske komunistične partije Pavel Grudinin prejel sedem do osem odstotkov glasov, nacionalist Vladimir Žirinovski pet do šest odstotkov, televizijska voditeljica Ksenija Sobčak odstotek do dva, preostali pa okoli odstotek.

To bo Putinov četrti predsedniški mandat in morda tudi zadnji, saj ustava dovoljuje zgolj dva zaporedna šestletna mandata. V preteklosti ga to sicer ni ustavilo. Putin bi lahko tako kot leta 2008 znova postal premier, nato pa bi se lahko znova potegoval za predsedniški položaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije