ZDRUŽENI NARODI

Pretresljive napovedi: bo to konec človeštva na Zemlji?

V letošnjem poročilu organizacije opozarjajo, da se slabe prakse iz preteklosti v prihodnosti ne bodo mogle več izvajati, če želimo preprečiti izumrtje človeštva.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Vse pogostejša tveganja na našem planetu, kot so globalno segrevanje, onesnaževanje in epidemije, resno ogrožajo preživetje človeštva, opozarjajo v Organizaciji združenih narodov.

V letošnjem poročilu organizacije opozarjajo, da se slabe prakse iz preteklosti v prihodnosti ne bodo mogle več izvajati, če želimo preprečiti izumrtje človeštva na Zemlji. Do tega črnega scenarija bi lahko prišlo tudi zaradi »novih tveganj«, kot so številne bolezni, potresi, suše in klimatske spremembe. Vse pogostejše so tudi množične poplave, zemeljski plazovi in druge naravne katastrofe.

Konec človeštva na Zemlji?

»Če bomo nadaljevali s takim stilom življenja in se še naprej enako obnašali drug do drugega in do našega planeta, je naše preživetje ogroženo,« je na sestanku v Ženevi dejala Mami Mizutori, predstavnica glavnega tajnika Združenih narodov. Ekstremni vremenski pojavi so se v zadnjih 20 letih podvojili, sodeč po omenjenem poročilu pa ti povzročajo tako ogromno gospodarsko škodo, da so razvojni cilji Združenih narodov v revnejših državah skoraj nedosegljivi.

Največji vzroki uničenja našega planeta so po navedbah v poročilu človeške potrebe po energiji in hrani, prekomerna poraba virov, sečnje in emisije fosilnih goriv. Četrtina vseh znanih rastlinskih in živalskih vrst je že ogrožena, obseg njihovega izginotja pa je do stokrat hitrejši kot v povprečju zadnjih 10 milijonov let.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije