PREVISOKE CENE

Pozor, jutri se na Hrvaško raje ne peljite

Hrvaška državljanska pobuda Stop dvigu cen goriva je voznike pozvala, naj ob 17. uri protestno ustavijo avtomobile za deset minut.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

ZAGREB – Na Hrvaškem so za petek napovedani protesti voznikov zaradi podražitve cen goriva. Hrvaška državljanska pobuda Stop dvigu cen goriva je voznike pozvala, naj ob 17. uri protestno ustavijo avtomobile za deset minut. V pobudi menijo, da so cene goriva na Hrvaškem neupravičeno visoke.

V pobudi tudi zatrjujejo, da ima Hrvaška najvišje cene goriva v Evropi. Od vlade zahtevajo nižje trošarine ter znižanje cene litre goriva pod devet kun (1,21 evra).

Na protestno ustavljanje avtomobilov v popoldanski prometni konici 15. junija je pobuda pozvala v začetku meseca pred poslopjem vlade, ko so dejali, da davki in trošarine dvigujejo cene za liter goriva za 140 odstotkov. Z državljansko nepokorščino na petkovih protestih na prometnicah želijo opozoriti, da so visoke cene goriva nesprejemljive. Zatrjujejo, da je osnovna cena litra goriva 3,65 kune (49 centov).
FOTO: Leon Vidic, Delo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Eden od hrvaških pobudnikov Damir Kristijan Rogin ni želel ugibati, koliko voznikov se bo udeležilo petkovih protestov na Hrvaškem. Za novičarski tportal.hr je izrazil pričakovanje, da bo najmanj tisoč protestnikov v Zagrebu, ki bi lahko povzročili prometne zastoje, v katerih bo obstalo veliko več voznikov, ne glede na to, ali se želijo udeležiti protestov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije