ŠKANDAL

Ponaredil je papeževo pismo

Frančišek je sprejel odstop piarovca. Dario Vigano izbrisal del besedila.
Fotografija: Dario Edoardo Vigano je odstopil. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Dario Edoardo Vigano je odstopil. FOTO: AFP

Vatikan je včeraj sporočil, da je monsignor Dario Vigano, ki skrbi za komunikacije v Vatikanu, odstopil zaradi škandala, ki ga je zakuhal sam: obtožujejo ga, da je mešetaril z informacijami upokojenega papeža. Natančneje, pismo je digitalno spremenil, fotografijo pa poslal medijem. Papež Frančišek je njegov odstop sprejel, na njegovo mesto pa postavil dosedanjega namestnika Lucia Adriana Ruiza.

Škandal je izbruhnil prejšnji teden, ko je Vigano glasno prebral zasebno pismo upokojenega papeža Benedikta XVI. na predstavitvi zbirke 11 knjig o Frančiškovi teologiji. Ob peti obletnici Frančiškovega papeževanja je Vigano Benediktovo pismo označil kot znak kontinuitete med obema papežema, da bi utišal kritike, ki pravijo, da Frančišek pomeni odmik od Benediktovih doktrin. Vigano ni prebral vsega pisma, izpustil je tudi del, v katerem Benedikt ugovarja enemu od avtorjev, ki velja za (dolgoletnega) kritika Benedikta in Janeza Pavla II. No, Vigano je pozneje medijem poslal fotografijo pisma, v katerem je izbrisal vrstice, v katerih upokojeni papež pojasnjuje, da knjig ni prebral in jih torej ne more komentirati niti za to nima časa.
Škandal kajpak meče slabo luč na Vatikan, nekateri so celo prepričani, da papežev oddelek za odnose in komuniciranje z javnostjo širi lažne novice, in to le nekaj tednov potem, ko je svoje vsakoletno sporočilo medijem posvetil lažnim novicam in namerni želji po potvarjanju informacij. 
Spremenjeno pismo Foto: AP
Spremenjeno pismo Foto: AP

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije