Po ognju jih je udarila še voda!

Avstralijo je zajelo deževje z nevihtami. V številnih krajih še gori.
Fotografija:
Odpri galerijo

Tedne se že Avstralija spopada s požari, kot jih še ni bilo. V ognju, ki gori od septembra, je umrlo najmanj 28 ljudi, uničenih je na tisoče domov, požganih na tisoče hektarjev zemlje. Dež je sicer pomagal omiliti krizo, pomagal gasilcem pogasiti mnoge požare, a obenem blokiral ceste ter motil dobavo električne energije.
V okolico Melbourna je klestila toča. FOTOGRAFIJI: REUTERS
V okolico Melbourna je klestila toča. FOTOGRAFIJI: REUTERS

Meteorologi so opozorili pred poplavami, ki jih lahko povzročijo silovite nevihte; v nekaterih predmestjih Melbourna v avstralski državi Viktorija, kjer še divja 14 požarov, je padala toča, velika kot žogica za golf. Mnogi so se bali, da bi lahko poplave v kombinaciji z močnim vetrom podirale drevesa, povzročile zemeljske udore in posledično blokirale ceste.

V Queenslandu so zaradi močnega deževja zaprli nekaj tematskih parkov, v poplavah je uničenih na desetine avtomobilov, oblasti prebivalce opozarjajo, naj bodo previdni: več cest je poplavljenih, ponekod so namerili več kot 30 centimetrov vode. Tudi v Novem Južnem Walesu, kjer še gori 69 požarov in nad 19 še nimajo nadzora, so meteorologi napovedali nevihte ter izdali opozorila pred poplavami, gasilci pa so zaskrbljeni zlasti zaradi strel, ki bi lahko zanetile ogenj, s katerim se v tej državi bori 1300 gasilcev.


Zvezna vlada je napovedala prepotrebno finančno injekcijo, sveženj 76 avstralskih dolarjev, od tega bodo 25 milijonov namenili za mednarodno oglaševalsko kampanjo, v kateri bodo turistom sporočali, da je »Avstralija varna in čaka na vas«. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije