DNK

Pasji drekci izdajo nemarne lastnike

Kršitelje iščejo in najdejo s pomočjo analize DNK. Uspešnica v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji.
Fotografija: Pobiranje pasjih iztrebkov je dolžnost vsakega lastnika psa. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Pobiranje pasjih iztrebkov je dolžnost vsakega lastnika psa. FOTO: Guliver/getty Images

Mesta po vseh koncih sveta se soočajo s problemom pasjih iztrebkov, ki jih neodgovorni lastniki kosmatincev ne pobirajo. A tega bo s časom očitno konec, saj lahko kršitelje izsledijo s pomočjo DNK-analiz iztrebkov, ki jih bodo nato primerjali s podatki baze registriranih psov. Doslej je bilo malomarne lastnike težko najti.

Kužkom vzamejo vzorec DNK in ga dajo v register.
Kužkom vzamejo vzorec DNK in ga dajo v register.

Podjetje BioVet Laboratories ponuja storitev PooPrints, ki je zanimiva zlasti za stanovanjske soseske: najprej analizirajo iztrebke in nato poiščejo morebitna ujemanja v bazi psov, ki se gibljejo na tem območju. PooPrints že uporabljajo v več kot 3000 okrožjih v Združenih državah, Kanadi in Veliki Britaniji. Kršitelje ponekod kaznujejo z 200 evri. Ko nekdo prijavi nepobran iztrebek, ima upravnik soseske na voljo poseben komplet za jemanje in analizo vzorca.


Direktor podjetja Eric Mayer je povedal, da sistem deluje. Ko koga zalotijo, praviloma ne pušča več iztrebkov za kosmatincem. Je pa res, da so v Južni Karolini nekoga kaznovali že 18-krat, kar je rekord. Zamisel za PooPrints so dali kar sami znanstveniki laboratorijev BioVet, ki so imeli težave s pasjimi iztrebki. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije