SEDEM LJUDI

Panika na Hrvaškem: novi primeri ošpic, ogrožena tudi Slovenija

Gre za izredno nalezljivo bolezen.
Fotografija: Ošpice. FOTO: arhivska fotografija
Odpri galerijo
Ošpice. FOTO: arhivska fotografija

ZAGREB – Iz hrvaške prestolnice poročajo o novih primerih ošpic: zbolelo je sedem ljudi, starih od 25 do 55 let, šest jih ni bilo cepljenih, eden pa z le enim odmerkom in ne dvema, kot predvideva program cepljenja. Od začetka leta je na Hrvaškem zbolelo 32 ljudi, lani 23.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so nam pojasnili, da so v Sloveniji letos zabeležili 19 primerov ošpic, zadnjega v avgustu.
 
Preberite še:

Napoved katastrofe: v nekaj urah bi umrlo na desetine milijonov ljudi


 

NIJZ: Pomembna je visoka precepljenost

Gre za izredno nalezljivo otroško bolezen. FOTO: Shutterstock
Gre za izredno nalezljivo otroško bolezen. FOTO: Shutterstock
»Ošpice se pojavljajo v večjem številu v številnih evropskih državah, tudi v sosednjih državah, zato je pomembna visoka precepljenost prebivalstva, še posebej pa zaščita tistih, ki potujejo na območja, kjer potekajo izbruhi,« opozarjajo na inštitutu.

Zdravila ni

Gre za zelo nalezljivo bolezen, ki se prenaša z govorom, s kašljanjem, kihanjem, tudi prek okuženih površin. Inkubacijska doba traja okoli deset dni, od okužbe do simptomov 14 dni. Zdravila ni, edini učinkoviti ukrep pred okužbo pa predstavlja cepljenje. Virus razen človeka namreč nima drugega gostitelja, zunaj telesa pa ne more preživeti dolgo, poleg tega pa se z njim ne more okužiti nihče, ki je bil cepljen ali pa je bolezen že prebolel.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije