Nova grožnja s smrtjo Trumpu, za njegovo glavo ponuja tri milijone

Naslednik generala Sulejmanija napovedal moško maščevanje za njegovo smrt.
Fotografija: Donald Trump naj bi osebno ukazal atentat na vplivnega iranskega generala Kasema Sulejmanija, arhitekta poraza Islamske države v Iraku. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump naj bi osebno ukazal atentat na vplivnega iranskega generala Kasema Sulejmanija, arhitekta poraza Islamske države v Iraku. FOTO: Reuters

Iranski politik Ahmad Hamzeh je v parlamentu obljubil tri milijone dolarjev nagrade v gotovini tistemu, ki ubije predsednika ZDA Donalda Trumpa. Hamzeh prihaja iz province Kerman, od koder je bil tudi general Kasem Sulejmani, vodja elitnih enot Kuds, katerega atentat je ukazal Trump, njegova likvidacija pa je še okrepile velike napetosti med Teheranom in Washingtonom.
 
Preberite tudi:
Trump osebno ukazal atentat, svet trepeta pred novo vojno (VIDEO)

Iranski režim je napovedal maščevanje za smrt Sulejmanija, iranskega nacionalnega junaka, katerega vpliv je bil močan v širši regiji. Ob njegovem pogrebu so iranske oblasti ponudile kar 80 milijonov dolarjev za Trumpovo glavo. To pa za Hamzeha očitno ni dovolj. V strastnem govoru je namreč napovedal, da bo Sulejmani po smrti še bolj nevaren za ZDA kot tedaj, ko je bil živ, češ da ga nameravajo Iranci maščevati. Kritičen je bil tudi do pojasnila ameriške administracije, da so Sulejmanija ubili preventivno, češ da je načrtoval smrt Američanov.

»Bodo vaša veleposlaništva v regiji varna? Če vaša veleposlaništva načrtujejo pobiti naše nedolžne ljudi, ali jih lahko uničimo? Ali so vaše vojaške baze in centri v regiji nenevarni ali pa nameravajo škoditi nacijam? Ali lahko napademo in uničimo vaše baze, da bi preprečili napade?« se je spraševal.

Maščevanje za Sulejmanija je napovedal tudi njegov naslednik na mestu vodje enot Kuds. Esmail Kani je ob svoji umestitvi poslal srhljivo sporočilo. Poveljnikom revolucionarne garde je povedal, da so ZDA Sulejmanija ubile na strahopeten način, in napovedal, da bodo svojega sovražnika »z božjo voljo in s podvigi tistih, ki iščejo svobodo in želijo maščevanje za njegovo kri, udarili na možati način«.

Sestrelili letalo in napadli slovenske vojake

ZDA so Sulejmanija z dronom ubile kmalu za tem, ko so v Iraku množice razjarjenih Irancev napadle ameriško veleposlaništvo. Le nekaj dni po njegovi smrti pa je Iran, kot trdijo v Teheranu, pomotoma z dvema raketama sestrelil ukrajinsko potniško letalo, na katerem je bilo 176 ljudi, večinoma kanadskih in iranskih državljanov. Kmalu je sledil iranski napad na bazo v Erbilu, ko so bili v nevarnosti tudi slovenski vojaki. Šest vojakov so nato po številnih kolobocijah prepeljali v Slovenijo, čeprav so se napete razmere vmes nekoliko umirile.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije