POROČILO

Napoved katastrofe: v nekaj urah bi umrlo na desetine milijonov ljudi

Morebitni izbruh bi prizadel tudi svetovno gospodarstvo.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/iStockphoto

ŽENEVA – Gripi podobna bolezen bi lahko izbruhnila po vsem svetu in v samo 36 urah ubila 80 milijonov ljudi, opozarjajo strokovnjaki, ki so pod vodstvom nekdanjega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije Harlema Brundtlanda pripravili poročilo, s katerim želijo svetovne voditelje spodbuditi k ukrepanju.
 
V poročilu z naslovom Ogrožen svet (A World at Risk) pišejo, da so trenutne priprave na morebitne izbruhe močno nezadostne. Njihova dosedanja opozorila so svetovni voditelji večinoma ignorirali. »Kar zadeva pandemije, smo predolgo dovolili začarani krog panike in pozabe: ko se pojavi resna grožnja, okrepimo ukrepe, a kmalu pozabimo nanje, ko se grožnja zmanjša. Krepko preko roka, ko bi morali ukrepati, smo.« Morebitni smrtonosni izbruh bi lahko sprožili številni novi in že znani virusi (med njimi ebola, zika ali nipah), pet različnih vrst gripe, zahodnonilski virus, odpornost proti antibiotikom, ošpice, rumena mrzlica, mrzlica denga, kuga in vrsta virusa koz.

Pred 100 leti umrlo 50 milijonov ljudi 

Pred stoletjem je španska gripa prizadela tretjino svetovnega prebivalstva in zahtevala 50 milijonov smrtnih žrtev, nekaj podobnega pa bi se lahko zgodilo tudi danes. »Patogen, ki se hitro širi, lahko ubije na desetine milijonov ljudi, močno prizadene gospodarstva in destabilizira nacionalno varnost,« pravijo zdravstveni strokovnjaki.

Zaradi velikega števila ljudi, ki potujejo z letali, bi se virusi, ki se prenašajo po zraku, lahko hitro razširili po planetu in v manj kot 36 urah ubili 50 do 80 milijonov ljudi. V primeru pandemije bi se številni zdravstveni sistemi, predvsem v revnih državah, sesuli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije