POSLABŠANJE NAPOVEDI

»Nad nemškim gospodarstvom se trenutno zbirajo temni nevihtni oblaki«

Znižali so pričakovanja za rast nemškega gospodarstva, tudi za prihodnje leto.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

MÜNCHEN – Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo je napoved letošnje rasti nemškega gospodarstva znižal z 2,6 na 1,8 odstotka. Manj optimistična so tudi pričakovanja za prihodnje leto, ko naj bi bila rast 1,8- in ne 2,1-odstotna. Kot so sporočili iz inštituta, so razlog slabši rezultati nemškega gospodarstva v prvih mesecih letošnjega leta. »Gospodarstvo je v prvih mesecih leta 2018 poslovalo precej slabše od pričakovanj. Vrednost indeksa razpoloženja v gospodarstvu se je zmanjšala, svetovna gospodarska tveganja pa so se močno povečala. Nad nemškim gospodarstvom se trenutno zbirajo temni nevihtni oblaki,« je opozoril vodja analize poslovnih ciklov in napovedi na inštitutu Timo Wollmershäuser. Dodal je, da sicer menijo, da se bo trend znova obrnil navzgor, vendar ne tako intenzivno kot lani.

Bolj optimistične so napovedi glede števila brezposelnih, ki naj bi se letos z lanskih 2,5 milijona zmanjšalo na 2,3 milijona, prihodnje leto pa še za 100.000. (gre za 5,7-, 5,2- oziroma 4,9-odstotno brezposelnost). Število delovno aktivnih bo po pričakovanjih inštituta rekord, prihodnje leto naj bi jih bilo 45,2 milijona.

Zasebna potrošnja se bo po ocenah inštituta letos okrepila za 1,3 odstotka, prihodnje leto pa za 1,8 odstotka. Rast javne porabe bo letos 1-odstotna, prihodnje leto pa 1,9-odstotna. Izvoz naj bi se letos povečal za 3 odstotke, prihodnje leto pa za 4,1 odstotka.

Javnofinančni presežek bo predvidoma 38 milijard evrov, prihodnje leto pa naj bi se znižal za 300 milijonov. Skupno naj bi presežek na tekočem računu plačilne bilance, ki je bila zaradi domnevne namerne neuravnoteženosti že večkrat tarča kritik ameriškega predsednika Donalda Trumpa, letos dosegel 267 milijard evrov, prihodnje leto pa še milijardo več. BDP se bo v tem primeru znižal s 7,9 na 7,6 odstotka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije