DRAŽBA

Mozartove muke na dražbi

Prodajajo skladateljev rokopis za Figarovo svatbo.
Fotografija: Wolfgang Amadeus Mozart, eden največjih glasbenikov vseh časov, je napisal 21 oper, 25 klavirskih, 7 violinskih koncertov in 11 koncertov za druga glasbila.
Odpri galerijo
Wolfgang Amadeus Mozart, eden največjih glasbenikov vseh časov, je napisal 21 oper, 25 klavirskih, 7 violinskih koncertov in 11 koncertov za druga glasbila.

Rokopis Wolfganga Amadeusa Mozarta iz leta 1786 gre na dražbo: danes ga bodo prodajali na avkciji, za notni zapis, osnutek zadnjega dejanja komične opere v štirih dejanjih Figarova svatba, pa naj bi iztržili kar pol milijona evrov, je pričakovala dražbena hiša Ader Nordmann, saj gre za izjemen rokopis z vrhunca skladateljeve kariere na Dunaju.
Za notni zapis naj bi iztržili pol milijona evrov.
Za notni zapis naj bi iztržili pol milijona evrov.

»Te štiri strani so zelo pomembne, saj razkrivajo Mozarta pri delu, ko se je mučil pri ponovnem premišljanju zadnjega dejanja opere,« meni strokovnjak Thierry Bodin. Glasbo je najprej napisal kot recitativ, ki bi ga zapela Figarova zaročenka Suzana, potem pa ga predelal v legendarno arijo Deh vieni, non tardar.


Osnutek bodo prodajali s še enim skladateljevim rokopisom, fragmentom serenade mladosti, ki jo je Wolfgang Amadeus napisal pri 17 letih. Najverjetneje jo je naročil salzburški kancler, prijatelj družine Mozart, in sicer ob zaključku sinovega študija, meni Bodin. Za tega naj bi iztržili med 120.000 in 150.000 evri. Rokopisa sta del obsežne zbirke 130.000 glasbenih, umetnostnih in literarnih del zdaj že propadle francoske investicijske družbe Aristophil, ki je ugasnila zaradi škandala pred tremi leti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije