Izgubljeni prstan našli na drugi celini

Američanka je izgubila nakit v ZDA, našel ga je Finec. Debri ga je ob slovesu podaril izbranec Shawn.
Fotografija: Dragoceni spominek se je vrnil po skoraj pol stoletja.
Odpri galerijo
Dragoceni spominek se je vrnil po skoraj pol stoletja.

Upanje resnično umre zadnje, dokazuje zgodba, ki je v slabega pol stoletja povezala dve celini. Pisalo se je leto 1973, ko je Debra McKenna izgubila svoj ljubi prstan v Portlandu v ameriški zvezni državi Maine: 47 let pozneje ga je nekdo našel v gozdu na – Finskem.
 

Pozabila ga je v prodajalni


Zgodba je še vedno polna skrivnosti, toda zdaj 63-letna Američanka je olajšana in osupla obenem, da ji je popoln neznanec tako rekoč z drugega konca sveta vrnil najdragocenejši spomin na pokojnega moža Shawna. Tega je spoznala v srednji šoli, med študentskimi leti pa sta odgovorno ohranjala stike na daljavo, tako sta ljubezen nekaj let pozneje kronala s poroko in si ustvarila družino. A prav po zaslugi prstana je njuna ljubezen preživela, ko sta si pot do poklica tlakovala vsak na svoji fakulteti: Shawn je namreč Debri pred ločitvijo podaril svoj srednješolski prstan z modrim kamnom, da ne bi pozabila nanj, toda Debra ga je kmalu zatem nesrečno izgubila v prodajalni!
Izgubil se je v ameriški prodajalni, našel pa v finskem gozdu. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Izgubil se je v ameriški prodajalni, našel pa v finskem gozdu. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Za prstanom se je izgubila vsaka sled, a Shawn ji tega nikoli ni očital, češ, vsakomur bi se lahko pripetila takšna nezgoda. Po diplomi sta dahnila usodni da in še štiri desetletja živela v slogi in ljubezni, vse do njegove smrti leta 2017, ko je Debra zgodaj ovdovela: takrat je s še večjo nostalgijo začela razmišljati o brezskrbnih srednješolskih letih in se znova razjezila ob misli, da je po takšni malomarnosti izgubila dragoceni spominek.
Toda tri leta pozneje jo je naravnost osupnilo pismo, ki je pripotovalo iz daljne Evrope.

Pisal ji je Marko Saarinen, ki je z detektorjem kovin brskal po gozdu na jugozahodu države, naprava pa ga je opozorila na kos nakita, ki je ležal zakopan 20 centimetrov globoko. Vgraviran zapis mu je razodel, da je bil lastnik nekdo s srednje šole Morse, ki je tam maturiral leta 1973; detektivska žilica ga je pripeljala do ameriške srednje šole, začetnice imena S. M. na notranjem delu obročka pa do lastnikove vdove.


»Dandanes smo vsi tako negativno naravnani in prepričani, da nam vsi drugi želijo samo slabo in da nam nihče ne privošči sreče. A pošiljatelj s Finskega dokazuje, da so na svetu tudi prijazni ljudje, zato ne bi nikoli smeli pozabiti, da dobro vedno zmaga,« je ganjena povedala Debra, presrečna, da si je lahko znova nadela najljubši spomin na moža. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije