ALARMANTNO

Hrvati se držijo za glavo, ogrožene so

Gladina morja ogroža nekatere največje svetovne znamenitosti.
Fotografija: Dubrovnik je tudi na seznamu ogroženih mest. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Dubrovnik je tudi na seznamu ogroženih mest. FOTO: Getty Images, Istockphoto

PARIZ – Benetke, bazilika v Ogleju, Efez in številna druga mesta s seznama svetovne kulturne dediščine so ogrožena zaradi naraščanja morske gladine, piše v študiji, ki so jo spisali znanstveniki z univerz Kiel v Nemčiji in Southampton v Angliji, objavljena pa je bila v reviji Nature Communications.

Znanstveniki so izdelali indeks, ki kaže, kako ogrožene so posamezne znamenitosti zaradi podnebnih sprememb. Po tem indeksu so na vrhu seznama najbolj ogroženih Benetke in njena laguna, renesančno mesto Ferrara ter renesančno mestece in bazilika patriarha Popona v Ogleju. Nahajajo se tam, kjer je velika nevarnost rasti Jadranskega morja.
 
Ne le Italijani, zaradi naraščanja gladine morja ne morejo mirno spati niti naši južni sosedi, saj je na seznamu mest, ki so na Unescovem seznamu kulturne dediščine in so ogrožena, tudi šest hrvaških mest oziroma lokacij: katedrala svetega Jakova v Šibeniku, zgodovinsko jedro Dubrovnika, zgodovinsko jedro Splita z Dioklecijanovo palačo, Evfrazijeva bazilika v Poreču, Starogradsko polje na Hvaru in Trogir.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije