REŠEVAL BO BANKE

Guverner Jazbec v Bruselj? Poglejte, kam so ga imenovali

Imenovala ga je Evropska komisija, Parlament in Svet EU ga morata še potrditi. 
Fotografija: Boštjan Jazbec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Boštjan Jazbec. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Evropska komisija je guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca danes imenovala za člana odbora in direktorja za načrtovanje in odločanje o reševanju v Enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije. Jazbec tja odhaja po potrditvi pri pristojnih organih, zato bo potreben nov postopek za imenovanje guvernerja.

Evropska komisija bo današnjo odločitev posredovala v potrditev Evropskemu parlamentu, imenovanje pa mora nato potrditi še Svet EU. Mandat trajanja te funkcije je pet let, brez možnosti podaljšanja, so danes sporočili iz komisije.

Enotni odbor za reševanje je novi organ evropske bančne unije, ki skrbi za urejeno reševanje bank v težavah s kar najmanjšimi posledicami za davkoplačevalce in gospodarstvo.

Jazbec je funkcijo guvernerja Banke Slovenije prevzel sredi julija 2013, v državnem zboru pa ga je spomladi tistega leta podprlo 77 poslancev. Kandidata za guvernerja sicer po posvetovanjih s poslanskimi skupinami predlaga predsednik republike, v državnem zboru pa je za njegovo imenovanje potrebna absolutna večina, torej 45 glasov.

O odhodu Jazbeca na evropsko funkcijo se je v medijih v zadnjih tednih že ugibalo, a uradne potrditve do danes ni bilo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije