ŽALOSTNO

FOTO: Slap usoden za šest slonov

Čreda reševala mladiča, ujetega v slapu. Dve živali so rešili oskrbniki narodnega parka.
Fotografija: Pomagali so najmlajšemu, a so drug za drugim poginili.
Odpri galerijo
Pomagali so najmlajšemu, a so drug za drugim poginili.

BANGKOK – Ko je v stiski kdo iz črede, sloni držijo skupaj in vse moči usmerijo v reševanje; tako je bilo tudi na Tajskem, ko so poskušali pomagati mladiču, ki je po zdrsu obtičal sredi slapu.
Preživela naj bi mati nesrečnega mladiča in še en slon, a njuna usoda je negotova. FOTO: Guliver/Getty Images
Preživela naj bi mati nesrečnega mladiča in še en slon, a njuna usoda je negotova. FOTO: Guliver/Getty Images

Pet odraslih živali je sredi noči poskušalo pomagati triletnemu slonu, a so nazadnje še same zgrmele v globino. Nesrečna šesterica je utonila ali se usodno poškodovala pri padcu, dva odrasla slona pa sta obstala na polici nad slapom in žalostna klicala na pomoč ter objokovala svojo družino. Pritegnila sta pozornost oskrbnikov narodnega parka Khao Yai, a ti so v zgodnjih jutranjih urah lahko le šteli kadavre v vodi in preživeli dvojici živali uspešno pomagali na varno ter jima dali sadje in sladkorni trs z dodanimi vitamini in hranili.

A ostaja veliko vprašanje, ali si bosta slona – med preživelima naj bi bila mati ubogega mladiča – opomogla od šoka. Strokovnjaki pričakujejo, da se bosta v naravi le težko znašla brez svoje črede, ki jima je zagotavljala varnost in hrano, povrhu pa je pred njima dolgo obdobje žalovanje za poginulimi člani.


Živali bodo budno nadzorovali in ju morda poskušali priključiti kateri od drugih čred v parku. Tako imenovani peklenski slap je v preteklosti že terjal žrtve, leta 1992 je v podobni nesreči poginila osemčlanska čreda slonov. Na Tajskem živi še okoli 7000 azijskih slonov, kar polovica jih je v ujetništvu.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije