NASILJE NA MEJI

FOTO in VIDEO: V protestih umrla tudi osemmesečna dojenčica

Varnostni svet ZN je pozval k neodvisni preiskavi nasilja, ZDA pa so poziv blokirale.
Fotografija: Žrtve protesta so bili tudi otroci. FOTO: Dušan Vranić, AP
Odpri galerijo
Žrtve protesta so bili tudi otroci. FOTO: Dušan Vranić, AP

GAZA, JERUZALEM – ZDA so po navedbah diplomatov blokirale osnutek izjave, v kateri naj bi Varnostni svet (VS) ZN na seji, na kateri se bo sešel danes, pozval k neodvisni preiskavi ponedeljkovega nasilja na meji med območjem Gaze in Izraelom. Po zadnjih podatkih je v njem umrlo 58 Palestincev.

Osnutek izjave je zaokrožil med članicami VS ZN, a so ga zavrnile ZDA. VS bo sicer na seji, ki se bo začela ob 16. uri po srednjeevropskem času, razpravljal o nasilnih dogodkih, ki so zasenčili odprtje ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu. O dogajanju bo poročal odposlanec za Bližnji vzhod Nikolaj Mladenov.

58 ubitih, 2400 ranjenih

Po zadnjih podatkih palestinskih oblasti je bilo v streljanju izraelskih vojakov na protestnike, ki so se zbrali na palestinski strani ograje, ubitih 58 ljudi, najmanj 2400 je bilo ranjenih. Med smrtnimi žrtvami naj bi bila tudi osemmesečna dojenčica, za katero naj bi bilo usodno vdihavanje solzivca. Nasilje, ki se je izkazalo za najbolj krvavi dan izraelsko-palestinskega konflikta od vojne leta 2014, se je stopnjevalo, ko so ZDA s slovesnostjo obeležile selitev svojega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem. Izrael in ZDA so nasilje upravičile s pravico Izraela do obrambe, za žrtve pa okrivile skrajno gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze.

Ranjenih je najmanj 2400 ljudi. FOTO: Adel Hana, AP
Ranjenih je najmanj 2400 ljudi. FOTO: Adel Hana, AP

Ni še konec

Nekateri protestniki so proti izraelskim vojakom metali kamne in eksplozivna telesa ter zažigali gume. Hamas je menda zbrane pozival, naj predrejo ograjo med območjema. Protesti, na kateri se je po oceni izraelske vojske zbralo 40.000 Palestincev, so bili vrhunec šestih tednov protestov ob meji z Izraelom, med katerimi je bilo ubitih več deset Palestincev. Novi protesti so napovedani za danes, ko bodo Palestinci obeležili dan katastrofe v spomin na ustanovitev države Izrael pred 70 leti.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije