VROČINSKI VAL

Ekstremno vroče bo! Temperature celo nad 40 °C

Vročina bo najhujša v mestih, v Veliki Britaniji kar 18 stopinj višje temperature od povprečnih.
Fotografija: Napovedane temperature po Evropi za četrtek. FOTO: Severe Weather Europe, zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Napovedane temperature po Evropi za četrtek. FOTO: Severe Weather Europe, zaslonski posnetek

Po nevihtnem vikendu se bo v tem tednu nadaljevalo vroče vreme. Evropo bo zajel vročinski val, vremenoslovci napovedujejo zgodovinsko, morebiti smrtonosno vročino po večjem delu stare celine. Ekstremno vroče zračne mase se bodo nakopičile nad celinskim delom Francije in nad severovzhodno Španijo, zaradi česar bodo popoldanske temperature tam dosegle do 42 stopinj.

Vročina bo najhujša v prestolnicah, kjer temperaturo višajo še pregrevanje betonskih zgradb in cest ter človeška aktivnost. Najvišje temperature v tem tednu pričakujejo na Iberskem polotoku, v Franciji, zahodni Nemčiji, Beneluksu, Veliki Britaniji in na Irskem. Predvidevajo, da bodo temperature v Franciji in Veliki Britaniji višje kar za 18 stopinj od povprečja konec junija.

Najbolj vroče je bilo leta 2003

V Evropi je kot najhujši vročinski val znan tisti leta 2003, ki je zahteval okoli 70.000 smrtnih žrtev. Med 10. julijem in 10. avgustom je bilo v Franciji zaznanih sedem dni s temperaturami zraka nad 40 stopinj Celzija. Na Portugalskem je bilo najbolj vroče 1. avgusta, ko je nočna temperatura zraka dosegla 30,6 stopinje, najvišja dnevna temperatura zraka pa 47,3. 

Vročina tudi pri nas

V Sloveniji bo najbolj vroče v četrtek. Arso napoveduje 39 stopinj, za jutri pa 34. Visoke temperature bodo vztrajale do naslednje srede, ko naj bi nas osvežil dež. 

Vremenska napoved za četrtek. FOTO: Arso, zaslonski posnetek
Vremenska napoved za četrtek. FOTO: Arso, zaslonski posnetek

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije