DVAJSETA OBLETNICA BOMBANDIRANJA

Dveletni Marko umrl v očetovem naročju

Dvajseta obletnica začetka bombardiranja Nata v Srbiji. Najmlajša žrtev je imela dve leti.
Fotografija: Dveletni Marko Simić je najmlajša žrtev bombardiranja v Srbiji. Foto: twitter
Odpri galerijo
Dveletni Marko Simić je najmlajša žrtev bombardiranja v Srbiji. Foto: twitter

Pred 20 leti so poletela prva Natova letala iz Aviana proti takratni Zvezni republiki Jugoslaviji in začela bombardiranje, s katerim so zahodne sile prisilile Srbijo, da je umaknila vojsko s Kosova. V enem od teh bombardiranj je umrl dveletni deček Marko Simić, ki se ga te dni v Srbiji spominjajo kot najmlajše žrtve. Danes bi bil star 22 let, umrl pa je z očetom, v njegovem naročju, med bombardiranjem stanovanjske stavbe v središču Novega Pazarja.

Bil je zelo lep sončen dan, zato se prebivalci niso ozirali na sirene, ki so opozarjale na zračno nevarnost. Vsak po svoje so uživali lep dan in hiteli po opravkih. Tudi Vladan Simić se je s sinčkom v naročju odpravil na sprehod, namenila sta se do njegove trgovine z avtodeli, ki jo je vodil z bratom Dejanom. Ravno ko sta prišla do stanovanjske zgradbe v središču mesta, v kateri sta bili trgovina in mesnica, je počilo. Ob 13.25 je bomba zadela stavbo in iz nje se je začel valiti gost dim, v eksploziji pa je poleg Marka in Vladana umrlo še devet prebivalcev Novega Pazarja, 12 je bilo ranjenih. Priče so povedale, da je oče močno stisnil sinka, da bi ga zaščitil, a zaman.

Navihan in ljubek fantek

Le deset dni pred tragedijo je deček upihnil drugo svečko na rojstnodnevni torti in njegovi sorodniki se ga spominjajo kot navihanega in ljubkega fantka, ki je rad tekal naokoli in se igral. »Ne morem si predstavljati, kakšen bi bil Marko danes, kot odrasel moški. Spominjam se, kako sva z Vladanom urejala vrt pri hiši in je mali tekal naokoli in kričal, sadila sva travico, da nam bo vsem skupaj lepo,« je pred nekaj leti za srbske medije povedal Vladanov brat Dejan.

Vojaška letalska intervencija proti Jugoslaviji se je imenovala Operacija Zavezniška sila (Operation Allied Force) in se je po odredbi generalnega sekretarja Nata Javierja Solane začela 24. marca 1999 ob 19.30. Nadaljnjih 78 dni so iz Aviana v Italiji vzletala vojaška letala in odmetavala bombe in rakete na vojaške strateške cilje, pri čemer so mnogokrat zadele tudi nedolžne civiliste. Po neuradnih podatkih je v bombardiranju in raketiranju umrlo od 489 do 528 civilistov, največ žrtev je bilo na Kosovu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije