ZAVRNITEV

Država zavrnila starše: ta imena so na črni listi

Lucifer je na islandskem seznamu prepovedanih imen.
Fotografija: Po svetu veljajo pravila, katera imena smete in katerih ne smete dati otroku. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Po svetu veljajo pravila, katera imena smete in katerih ne smete dati otroku. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Islandija je država, ki je znana po strogih pravilih o poimenovanju otrok. Točno se ve, katera imena starši lahko izberejo in katera so na seznamu prepovedanih. Če starši izberejo ime, ki ni na seznamu dovoljenih, se mora najprej posvetovati z odborom za poimenovanje in počakati na odobritev.


V islandski abecedi ni črke c


Oče in mati, živeča na Islandiji, sta želela otroka imenovati Lucifer, a so uradniki njuno željo zavrnili zaradi »povezanosti s hudičem« in zaradi pravopisa islandskega jezika, ker v islandski abecedi ni črke 'c'. Doslej so zaradi takšnega pravila zavrnili sicer ponekod običajna imena, kot sta Carolina in Christa.


»Ker je ime Lucifer eno od hudičevih imen, odbor za poimenovanje meni, da bi lahko povzročil sramoto lastniku imena,« so še razložili.


Starši deklice Blaer so se 15 let na sodišču borili za ime


Starši Blaer Bjarkardottir so po 15 let borbe na sodišču dosegli, da so hčer v rojstni list vpisali s tem imenom. Blaer v islandskem jeziku pomeni lahki vetrič, uradniki pa so bili mnenja, da ime ni najbolj žensko. V Islandiji celo prepovedujejo, da bi bila imena enaka za fante in dekleta, kot sta pri nas denimo Saša in Vanja. Blaer so v uradnih dokumentih doslej (torej vseh 15 let) vodili pod 'Dekle'.

V Islandiji približno polovico zahtevkov letno zavrnejo, ker kršijo stroga islandska pravila. Imena morajo vsebovati islandske slovnične korene in ne smejo vsebovati črk, ki jih ni v islandski abecedi – c, q ali w.

V Islandiji se je letos na seznamu prepovedanih znašlo že več imen – Ariel, Lady in Zelda za deklice ter Aryan, Ezra, Sezar za dečke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije