UJETI V JAMI

Osem dečkov na svobodi, reševanje ustavljeno

Na Tajskem se je nadaljevalo reševanje ujetih dečkov in trenerja. Akcija je za danes ustavljena, v jami so še štirje otroci in trener.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

BANGKOK – Na Tajskem se danes nadaljuje reševanje v poplavljeni jami ujetih osmih dečkov in trenerja. Prve štiri so po več kot dveh tednih v jami rešili v nedeljo.

 Guverner pokrajine Chiang Rai Narongsak Osotthanakor, ki vodi reševalno akcijo, je v nedeljo objavil, da je zdravstveno stanje rešenih dobro. Dodal je, da morajo pred naslednjo reševalno akcijo obnoviti zaloge kisika, ki so jih porabili med reševanjem. 

Dodajmo, da je nedeljsko reševanje je trajalo več ur, dečke so skozi več kot štiri kilometre rovov in zalitih prehodov vodili izurjeni potapljači. Iz jame so morali hoditi, plezati, bresti po vodi in se potapljati. Rešeno četverico so takoj prepeljali v lokalno bolnišnico in opravili več zdravstvenih preiskav ter uvedli zdravljenje. Notranji minister Anupong Paojinda je v nedeljo sporočil, da so rešeni dečki "močni in sedaj na varnem" v zdravniški oskrbi. 


Preberite še: Uspešen začetek reševanja tajskih dečkov, na varnem so štirje



Reševanje spremljamo v živo:



14.30 Reševalci so iz tajske jame Tam Luang rešili še osmega dečka, tako da zdaj ujeti ostajajo še štirje dečki in njihov 25-letni trener. V jami je sicer dejavnih 90 potapljačev, 40 iz Tajske in 50 tujih. Dostop do ujete skupine je težaven celo za izkušene potapljače. Pot vključuje hojo, plezanje in potapljanje s pomočjo vrvi, ki so že potegnjene pod vodo. Vsakega otroka spremljata po dva potapljača, ki prav tako nosita njegovo kisikovo jeklenko. Pot je v enem delu še posebej težka, saj je prehod tako ozek, da morajo potapljači sneti jeklenko, da lahko splavajo skozi.Reševalna akcija je za danes ustavljena, še poročajo tuji mediji. 

 

13.47 Po neuradnih informacijah televizijske hiše CNN sta rešena tudi šesti in sedmi deček.



12.22 Lokalni mediji poročajo, da je rešen tudi peti deček. Kmalu se na twitterju pojavijo fotografije reševalnega vozila, ki drvi z rešenim dečkom v bolnišnico. V jami je ostalo še sedem malčkov in trener.



9.30 Saga okoli dečkov je pritegnila pozornost svetovne javnosti in politike. Ameriški tehnološki podjetnik, ustanovitelj Tesle, Elon Musk, je med drugim na družbenih omrežjih predlagal, da bi dečke rešili z mini podmornico, že pred tem pa je v petek dejal, da bo na Tajsko poslal inženirje iz dveh svojih podjetij - SpaceX in Boring Co, ki bodo pomagali pri vrtanju..



8.00 Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, ter njihov 25-letni trener so v jami ujeti od 23. junija, ko je močan dež poplavil jamo in zaprl izhod iz nje. Trenutno so na suhem območju jame približno štiri kilometre od izhoda. Nadaljevanje reševanja sicer otežuje močan dež. Vsi so v strahu, da bodo sledile poplave. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije