DRAŽBA

Dragocena slika 100 let na podstrešju

Caravaggievo umetnino odkrili po naključju. Na dražbi naj bi dosegla ceno okoli 150 milijonov evrov.
Fotografija: Delavci nameščajo dragoceno delo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Delavci nameščajo dragoceno delo. FOTO: Reuters

TOLOUSE – Na dražbi bodo ponudili sliko italijanskega mojstra Caravaggia, ki so jo pred petimi leti našli na nekem podstrešju. Avkcija bo 27. junija v francoskem Toulousu, strokovnjaki pričakujejo, da bo prodana za 150 milijonov evrov. Slika je bila dolgo na ogled v Colnaghi Gallery v Londonu, zdaj pa visi v avkcijski hiši Drouot. Nastala je leta 1607, na njej pa je upodobljena biblična junakinja Judita, ki obglavlja Holoferna.
Poznamo le 65 njegovih slik. FOTO: Reuters
Poznamo le 65 njegovih slik. FOTO: Reuters

Mojstrovino so odkrili po naključju leta 2014 na nekem podstrešju hiše v Toulousu, ko je začela puščati streha. Utrpela je le majhne poškodbe, strokovnjak za umetnine Eric Turquin je povedal, da je v presenetljivo dobrem stanju, glede na to, da je bila najmanj 100 let na podstrešju. Takoj so jo začeli temeljito pregledovati in analizirati, da bi potrdili njen izvor.


»Po petih letih analiz, dela in debat smo lahko potrdili, da gre za delo Caravaggia,« je pojasnil Turquin. Predvidevajo, da bo veliko zanimanja med kupci zunaj Evrope. »Ta slika je zelo pomembna, saj je Caravaggio velik umetnik, ki ogovarja našo generacijo. Znanih je le 65 njegovih del.« Slika je temna, zato je nastala v zadnjih letih njegove ustvarjalnosti, ki jih številni označujejo za najboljša, najbolj tragična in pretresljiva.« To pa ni edina slika obglavljanja Holoferna, ki jo je ustvaril, ena iz leta 1600 je razstavljena v palači Barberini v Rimu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije