NOVA VOJSKA

Donald Trump hoče vesoljske sile

Ameriški predsednik bi ustanovil novo, šesto vejo vojske. Njegova zamisel že ima mnogo nasprotnikov.
Fotografija: Trump je neučakan. FOTO: AP
Odpri galerijo
Trump je neučakan. FOTO: AP

AMERIŠKI PREDSEDNIK​ Donald Trump je pred nedavnim srečanjem z novoustanovljenim Nacionalnim vesoljskim svetom pripomnil, da želi tudi on imeti vesoljske sile. Pripomba je bila neposredno usmerjena na Pentagon, ki bi, da bi Trumpovo željo izpolnil, moral ustanoviti novo, že šesto vejo v vojaški strukturi. S to potezo bi si Amerika po Trumpovem mnenju zagotovila prevlado na visoki vesoljski meji.

Američani že od nekdaj bijejo bitko za vesolje. FOTO: guliver/Getty Images
Američani že od nekdaj bijejo bitko za vesolje. FOTO: guliver/Getty Images


Ravno tako je predsednik nedavno podpisal novo administrativno direktivo o novih protokolih in postopkih pri upravljanju in opazovanju čedalje več satelitov v orbiti okrog planeta in seveda deset tisoče kosov različnih vesoljskih odpadkov, ki so čedalje večja grožnja za nove in drage satelite. Še prej je Nacionalni vesoljski svet, ki ga vodi ameriški podpredsednik Mike Pence, kot vesoljska cilja navedel vrnitev astronavtov na Luno in seveda polet človeka na Mars.

Trump pa se ni ustavil pri tem. Poudarja, da naj bi bile pri obrambi ZDA pomembne tudi vesoljske sile. Še več, Pentagonu nalaga, naj takoj sproži vse potrebno za uresničitev te zamisli. Obrnil se je na generala marincev in šefa generalštaba v Pentagonu Josepha Dunforda, ta pa se mu seveda ni upal preveč ugovarjati in je dejal, da njegove želje razume in da se bodo tega tudi lotili.

Predsednik je ukazal ameriškemu generalu, naj ustanovi nove vesoljske sile kot šesto vejo vojske. FOTO: guliver/Getty Images
Predsednik je ukazal ameriškemu generalu, naj ustanovi nove vesoljske sile kot šesto vejo vojske. FOTO: guliver/Getty Images

Zamisel o vesoljskih silah ni nova, saj se je od začetka vesoljske dobe pojavila že večkrat, vendar se je Pentagon njihovi ustanovitvi vedno upiral, saj je menil, da to nalogo uspešno opravlja Vesoljsko poveljstvo vojnega letalstva ZDA v Colorado Springsu. Trump svoje zamisli ni podrobneje pojasnjeval niti ni govoril o časovnih rokih. Ustanovitev popolnoma nove veje vojske pa bo vsekakor zahtevna naloga, potrebne bodo razprave pa tudi podpora v kongresu in drugih političnih sektorjih ZDA, pozabiti ne gre niti na stroške, ki zagotovo ne bodo zanemarljivi.

V pismu zakonodajalcem je ameriški minister za obrambo general James Mattis že lani zapisal, naj razmislijo o predlogu ustanovitve ločenih vesoljskih enot in da je še vedno prezgodaj, da se ustanovi nova organizacija, a njegov muhasti šef se ne strinja z njim.

Trump je neučakan. FOTO: AP
Trump je neučakan. FOTO: AP

Senator Bill Nelson, demokrat s Floride, ki je enkrat že letel v vesolje na krovu shuttla, je nasprotoval Trumpovemu predlogu in nato na twitterju zapisal: »Predsednik je ukazal ameriškemu generalu, naj ustanovi nove vesoljske sile kot šesto vejo vojske. Kot mi pravijo drugi generali, oni tega nočejo. Na vso srečo predsednik tega ne more storiti brez kongresa. In zdaj ni pravi čas, da se raztrga vojno letalstvo ZDA, ki ima pred seboj mnogo pomembnih nalog.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije