ZADOVOLJNI DELAVCI

Delali bodo le štiri dni na teden

Delavce bi plačevali glede na njihovo produktivnost ne glede na število delovnih ur.
Fotografija: Zadovoljnejši so in manj utrujeni. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Zadovoljnejši so in manj utrujeni. FOTO: Getty Images/iStockphoto

WELLINGTON – Novozelandska družba za upravljanje premoženja Perpetual Guardian bo po uspešno izvedenem preizkusnem obdobju prešla na štiridnevni delovni teden. S skrajšanjem delovnega tedna se je povečala produktivnost zaposlenih, izpostavljenost stresu pa zmanjšala, so pojasnili v podjetju, ki upravlja oziroma nadzira za več kot 100 milijard dolarjev premoženja. Družba je s skrajšanim delovnim tednom poskusno začela marca. Vsem 240 zaposlenim so omogočili, da ob nespremenjenem plačilu delajo le štiri dni tedensko, raziskovalci z univerze v Aucklandu pa so spremljali, kako to vpliva na delavce.

Zadovoljnejši in manj utrujeni

»Opazili smo močno povečanje angažmaja in zadovoljstva z delom, zelo se je povečala tudi želja po nadaljnjem sodelovanju z našim podjetjem. Zmanjšanja produktivnosti nismo opazili,« je pojasnil generalni direktor družbe Andrew Barnes. Pred preizkusnim obdobjem je bilo z ravnotežjem med poklicnim in zasebnim življenjem zadovoljnih 54 odstotkov zaposlenih, po njem pa 78 odstotkov.

Vsem svetuje, naj poskusijo

Po Barnesovih besedah so se osredotočali na to, da delavcev ne bi plačevali glede na število delovnih dni oziroma ur, temveč glede na njihovo produktivnost. Test je zares pokazal, da so zaposleni vse naloge opravili v štirih dneh, pri tem pa niso poročali o povečani obremenjenosti. Nekateri so produktivnost celo povečali. Barnes se namerava zdaj osredotočiti na širše poslovno okolje in tovrstno razpravo sprožiti tudi v drugih podjetjih. »Vsakemu novozelandskemu podjetju bi svetoval, naj poskusi z našo idejo.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije