Avstrija: Zaščitne maske iz Kitajske neuporabne

Gospodarsko ministrstvo je potrdilo poročanje medijev.
Fotografija: Več evropskih držav je zavrnilo kitajske zaščitne maske in drugo zaščitno opremo, češ da je neuporabna. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Več evropskih držav je zavrnilo kitajske zaščitne maske in drugo zaščitno opremo, češ da je neuporabna. FOTO: Leon Vidic, Delo

Konec marca je na letališču na Dunaju pristala pošiljka z zaščitno opremo iz Kitajske. Del mask, ki so imele oznako FFP-2 in FFP-3 in so sicer namenjene medicinski uporabi, so poslali na Južno Tirolsko, kjer pa se je izkazalo, da so neuporabne.
 
Maske, namenjene Avstriji, še preverjajo. Poskusni testi pa so že pokazali, da nekatere maske, namenjene za zdravstvene delavce, niso uporabne. Kolikšen del od dveh milijonov mask, je neuporabnih, še ni znano.
 
Gospodarsko ministrstvo je potrdilo poročanje južnotirolskih medijev o neuporabnih maskah, je pa zanikalo informacije, da so oni naročili te maske. Ko so maske in poleg njih še 400 tisoč kosov zaščitnih oblek prispeli na Dunaj, je vizualni pregled opravil Rdeči križ, ki je doživel neprijetno presenečenje. Gospodarsko ministrstvo je nato opravilo nadzor kontrole mask v nemškem laboratoriju, rezultati pa so pokazali, da maske ne dosegajo nobenih FFP-standardov. V poročilu, ki ga citirajo avstrijski mediji, so bile opazne vrzeli ob maskah na predelu lica, čeprav bi se morale tesno prilegati. Maska z oznako FFP-2 morajo filtrirati 95 odstotkov delcev v zraku, maske tipa FFP-3 pa 98 odstotkov.

Šivali jih bodo sami 

Gospodarska ministrica Margarete Schramböck je pred dnevi javno potožila, da mednarodni ponudniki nujno potrebnih mask FFP2 in FFP3 v devetih primerih od desetih niso ponudili zahtevane kakovosti. Zato je še toliko bolj poudarila, kako pomembna je domača izdelava zaščitne opreme. V Avstriji želijo izdelati po pol milijona mask na dan. Ministrica je dejala, da bi ta cilj lahko dosegli, če bi imeli dovolj šivilj. Ministrstvo je objavilo razpis za 700 šivilj, na katerega pa se jih je prijavilo kar 1.700.
 
Naša severna soseda pa ni edina, ki je iz Kitajske prejela neuporabno zaščitno opremo. Konec marca je morala Nizozemska odpoklicati 600 tisoč mask tipa FFP-2 in FFP-3, ker se je izkazalo, da njihovi filtri ne dosegajo standardov. Na Nizozemskem so ob tem opozorili, da imajo maske iz Kitajske pravilne evropske certifikate kakovosti, da pa ta kljub temu ni bila dosežena. Kitajska je v odzivu sporočila, da je proizvajalec jasno navedel, da maske niso kirurške. Napake na kitajskih maskah so pred tem odkrili tudi na Češkem, Španija pa je zavrnila več tisoč hitrih testov za novi koronavirus, potem ko so ugotovili, da niso zanesljivi.

Kitajska zavrača očitke

Od 1. marca je kitajska poleg 3,86 milijarde zaščitnih mask izvozila še 37,5 milijona zaščitnih oblek, 16.000 ventilatorjev in 2,84 milijona testov za novi koronavirus. Maske in drugo medicinsko opremo v vrednosti 1,3 milijarde evrov so prodali v več kot 50 držav, tudi Slovenijo.
 
Kitajska je zavrnila navedbe o nedelujoči opremi, češ da ne navajajo vseh dejstev. »V resnici gre za različne dejavnike. Med drugim Kitajska nima enakih standardov in opremo uporablja drugače kot druge države. Tudi neustrezna uporaba lahko privede do dvomov o kakovosti,« so povedali na kitajskem ministrstvu za trgovino.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije