OBISK

Soseda podprla Slovenijo pri arbitraži

Avstrijci sicer vztrajajo pri nadzoru na notranjih mejah.
Fotografija: Karin Kneissl. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Karin Kneissl. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl je po pogovorih z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem poudarila, da Avstrija v luči pravne varnosti in mednarodnega prava podpira stališče Slovenije pri arbitražni razsodbi o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Manj razumevanja za slovensko stališče, da je treba odločitev arbitražnega sodišča uresničiti, ima Evropska komisija, ki se je postavila na hrvaško stran. Zagreb ne priznava odločitve arbitražnega sodišča, češ da je zaradi afere Drenik-Sekolec kontaminirana, in zagovarja stališče, da morata državi vprašanje meje rešiti z bilateralnim dogovorom.

Vodja avstrijske diplomacije je na predstavitvenem obisku v Sloveniji. Z Erjavcem sta sicer spregovorila o številnih tradicionalnih temah, od slovenske narodne skupnosti v Avstriji in nemško govoreče skupine v Sloveniji do nuklearke Krško in razmer na zahodnem Balkanu. Pogovarjala sta se tudi o okrepljenem nadzoru na meji med Slovenijo in Avstrijo, kjer imata državi različna stališča.

Visoki politični dialog

Avstrija zagovarja potrebo po ohranitvi nadzora na notranjih mejah, medtem ko Slovenija, kot je danes ponovno poudaril vodja slovenske diplomacije, meni, da gre za nesorazmeren ukrep in ne vidi posebnega razloga zanj na meji med državama.

Sodelovanje med država je dobro in imata visok politični dialog. Avstrija je največji vlagatelj v Sloveniji, saj je 25 odstotkov vseh vlaganj prav avstrijskih. Narašča tudi trgovinska menjava, ki znaša pet milijard evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije