GRČIJA

Ciprasu ponudili še zadnji predlog za rešitev krize, on pa vztraja

Objavljeno 30. junij 2015 13.01 | Posodobljeno 30. junij 2015 13.30 | Piše: STA, Mo. S.

Zaveze bi moral sprejeti in jih pisno posredovati vodilnim v EU.

Grški premier Aleksis Cipras je večino presenetil. Negativno.

BRUSELJ – Evropski posojilodajalci naj bi grškemu predsedniku vlade Aleksisu Ciprasu ponudili še zadnji predlog, ki bi v zadnji minuti omogočil rešitev grške krize, je dejal vir blizu EU. Cipras bi moral pisno sprejeti zadnji kompromis ter se zavezati, da bo pred referendumom o ukrepih državljane pozval, naj jih podprejo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Predlog naj bi grškemu premierju v ponedeljek ponudil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Cipras bi moral zaveze sprejeti in jih pisno posredovati Junckerju, vodji evroskupine Jeroenu Dijsselbloemu, nemški kanclerki Angeli Merkel in francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu. To bi lahko vodilo k novemu zasedanju evroskupine, je še pojasnil vir, ki ne želi biti imenovan.

Ampak on vztraja pri svojem ...

Cipras naj bi ponudbo iz Bruslja zavrnil, grške volivce pa pozval, naj na prihajajočem referendumu zavrnejo zahteve mednarodnih posojilodajalcev. Če bodo Grki glasovali »za« varčevalne ukrepe, ki jih nalaga Bruselj, bo odločitev volivcev spoštoval, a bo z mesta premierja odstopil, saj ne misli biti on tisti, ki bo izvajal drastično varčevanje. Volivce je pozval, naj na referendumu zavrnejo zahteve posojilodajalcev.

Oglasil se je tudi grški finančni minister Janis Varufakis. Ta pravi, da bo Grčija sprožila tožbo proti ustanovam EU, če bi državo želeli izločiti iz evroobmočja in »zadušiti njen bančni sistem«. »Grška vlada bo uporabila vsa pravna sredstva,« je dejal, češ da evropska pogodba ne govori o izločitvi iz evroobmočja, njihovo članstvo pa ne more biti predmet pogajanj.

Kaj pomeni odpovedana konferenca?

Iz Aten pa zaradi preklicane dopoldanske novinarske konference vlade in napovedi popoldanske konference za tuje novinarje prihajajo ugibanja, da bi se lahko Grčija vrnila za pogajalsko mizo.

Deli s prijatelji