REŠEVANJE KRIZE

Ciprasovo varčevanje podprli, nad njihovo krizo tudi Mramor

Objavljeno 11. julij 2015 10.11 | Posodobljeno 11. julij 2015 10.11 | Piše: STA, Mo. S.

Grški premier Cipras je pred poslanci pred glasovanjem priznal, da je načrtovani dogovor daleč od obljub njegove stranke, vendar je poudaril, da je najboljši mogoč.

ATENE – Grški parlament je v zgodnjih jutranjih urah vladi potrdil mandat za pogajanja z mednarodnimi posojilodajalci o predlaganem paketu reform in varčevalnih ukrepov. V 300-članskem parlamentu je po poročanju tiskovne agencije dpa paket podprlo 251 poslancev, proti pa jih je bilo 32.

Proti naj bi glasovalo sedem poslancev vladajoče stranke Siriza premierja Aleksisa Ciprasa, med njimi tudi minister za energijo Panagiotis Lafazanis. Osem članov Sirize pa se je glasovanja vzdržalo.

Konkretni predlogi

Grčija je v četrtek zvečer šefu evroskupine Jeroenu Dijsselbloemu poslala konkretne reformne predloge, ki naj bi jih izvedla v zameno za nova finančna sredstva. Pred tem je v sredo uradno vložila prošnjo za program pomoči iz stalnega mehanizma za stabilnost evra ESM. Grčija je prošnjo za program pomoči iz ESM poslala, potem ko ji je dal vrh območja evra do četrtka opolnoči čas, da posojilodajalcem predstavi resne in tehtne predloge.

Danes krizni sestanek

Danes je predviden nov krizni sestanek finančnih ministrov držav v območju evra, ki se ga bo udeležil tudi finančni minister Dušan Mramor. Na podlagi poročila finančnih ministrov bodo v nedeljo o Grčiji na ločenih sestankih predvidoma razpravljali še voditelji držav v območju evra in voditelji celotne EU, tudi slovenski premier Miro Cerar. Izid je negotov, a prevladuje previden optimizem. Institucije upnikov so po neuradnih informacijah grške reformne predloge ocenile pozitivno, kot podlago za pogajanja.

Grški premier Cipras je pred poslanci pred glasovanjem priznal, da je načrtovani dogovor daleč od obljub njegove stranke, vendar je poudaril, da je najboljši mogoč. Izpostavil je tudi, da je Grčija v zameno za reforme prvič dobila tudi zavezo upnikov k prestrukturiranju dolga.

Deli s prijatelji