NOČ IMA SVOJO MOČ

Cipras ponoči v pismu pristal na skoraj vse

Objavljeno 01. julij 2015 13.45 | Posodobljeno 01. julij 2015 13.45 | Piše: STA, K. K.

Novica je tečaje na evropskih borzah že poslala višje.

ATENE – Grški premier Aleksis Cipras je posojilodajalcem čez noč poslal pismo, v katerem je napovedal, da bo pristal na skoraj vse njihove predloge z le nekaterimi manjšimi spremembami, danes piše britanski časnik Financial Times (FT), ki se je dokopal do vsebine pisma. Novica je tečaje na evropskih borzah že poslala višje.

Cipras je v dvostranskem pismu, poslanem Evropski komisiji, Evropski centralni banki in Mednarodnemu denarnemu skladu, nadgradil torkove predloge.

Ti so vsebovali prošnjo za novo dveletno pomoč iz stalnega mehanizma za stabilnost evra ESM v višini nekaj nad 29 milijard evrov, kratkoročno premostitveno podaljšanje obstoječega programa iz začasnega mehanizma za stabilnost evra EFSF in prestrukturiranje dolga do EFSF.

Evroskupina je zavrnila druga dva predloga, prvo prošnjo pa bo obravnavala po normalnem postopku, kar pomeni vsaj nekaj tednov.

Po oceni FT je Cipras zdaj v najnovejših grških predlogih popustil skoraj vsem zahtevam posojilodajalcev, predlaga pa le nekatere manjše spremembe. Če so te spremembe res tako majhne, da bi lahko vodile v kompromis, bodo popoldne na telekonferenci odločali finančni ministri evrskega območja.

Deli s prijatelji