NOVA VLADA

Cipras je že prisegel kot novi premier

Objavljeno 26. januar 2015 16.57 | Posodobljeno 26. januar 2015 16.57 | Piše: STA, P. Pa.

Novi predsednik vlade je prisegel pred predsednikom države in ne pred cerkvenim poglavarjem, kot je bilo v preteklosti.

ATENE – Vodja zmagovalke nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev v Grčiji, levičarske Sirize, Aleksis Cipras je danes že prisegel kot novi grški premier, najmlajši v zadnjih 150 letih. Cipras se je pri tem odločil prekiniti s tradicijo, saj ni prisegel pred cerkvenim poglavarjem, ampak pred predsednikom države.

Presenetljiva novica

Civilna prisega je potekala v predsedniški palači v Atenah in jo je vodil grški predsednik Karolus Papuljas, medtem ko so novi grški premierji doslej prisegali pred poglavarjem grške pravoslavne cerkve. Cipras, ki se je zavezal, da bo deloval v interesu Grčije in njenih ljudi, je namreč ateist, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po nedeljskih volitvah sicer v Atenah in po svetu danes odmeva presenetljiva novica, da bo Siriza, potem ko se ji je absolutna večina v parlamentu za las izmuznila, novo vlado oblikovala z desnimi Neodvisnimi Grki (ANEL). Sestava vlade naj bi bila znana najkasneje v torek, koliko ministrskih mest bo pripadlo Neodvisnim Grkom, pa ni znano.

Programa Sirize in Neodvisnih Grkov se v veliki meri razlikujeta, druži ju le nasprotovanje pogojem, pod katerimi je Grčija prejela milijardno mednarodno pomoč. Mnogi poznavalci so zato glede danes napovedanega sodelovanja precej skeptični.

Vse poteka presenetljivo hitro

Precejšnje presenečenje je tudi hiter razvoj dogodkov danes v Atenah, saj so mnogi analitiki napovedovali težavna pogajanja in daljše obdobje politične negotovosti.

Grško notranje ministrstvo je medtem po poročanju dpa objavilo začasne uradne končne rezultate volitev, ki pa ne prinašajo nič bistveno novega. Siriza bo imela v novem 300-članskem parlamentu s 36,3 odstotka glasov 149 poslancev, Neodvisni Grki pa s 4,8 odstotka glasov 13 poslancev.

Doslej vladajoča konservativna Nova demokracija bo s 27,8 odstotka glasov dobila 76 poslancev. Skrajno desna Zlata zora je s 6,3 odstotka glasov na tretjem mestu, tesno za njo s 6,1 odstotka pa je pristala lani ustanovljena sredinska stranka To Potami (Reka). Vstop v parlament je uspel še komunistom (5,5 odstotka) in socialističnemu Pasoku (4,7 odstotka).

Volilna udeležba je bila 63,9-odstotna.
 

Deli s prijatelji