KOT V PEKLU

Ciper zajel požar, umrli štirje (FOTO in VIDEO)

V soboto zvečer so morali zaradi požarov evakuirati več vasi.
Fotografija: Ciper je v plamenih.  FOTO: Andrea Anastasiou, Reuters
Odpri galerijo
Ciper je v plamenih.  FOTO: Andrea Anastasiou, Reuters

Na Cipru so po hudi suši in vročini na območju mesta Limassol v soboto izbruhnili obsežni gozdni požari, ki so doslej zahtevali štiri življenja. Z ognjenimi zublji se bori več sto gasilcev, na terenu je tudi 11 letal za gašenje požarov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Smrtne žrtve naj bi bili tujci, sezonski delavci v kmetijstvu, so danes za ciprski radio sporočili iz vlade. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik vlade, še vedno pustošita dva obsežnejša požara.

V soboto zvečer so morali zaradi požarov evakuirati več vasi. Do danes zjutraj je pogorelo okoli 50 kvadratnih kilometrov površin.



Evropska komisija je pozno v soboto napovedala sprožitev evropskega mehanizma na področju civilne zaščite. Evropska unija bo tako pomagala z letali za gašenje, ki jih gostita Grčija in Italija. »EU je v celoti solidaren s Ciprom v teh težkih časih,« je sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Cipru so dali na voljo tudi satelitske posnetke v okviru programa Copernicus, da bodo lažje ocenili škodo na prizadetih območjih. Pomoč v obliki letal za gašenje je sicer prišla tudi iz Izraela.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije