IZBOR

Ciganska miss 
za enakopravnost

Objavljeno 18. maj 2014 19.19 | Posodobljeno 18. maj 2014 19.21 | Piše: S. I.

V Španiji so se začele avdicije za prvi izbor najlepše Rominje in Roma.

Dekleta v visokih petkah in oprijetih oblekah so stala v vrsti in čakala, da se prijavijo na prvi izbor za najlepšo Rominjo v Španiji. Pridružili so se jim tudi mladeniči v belih srajcah in črnih suknjičih s svetlečimi se urejenimi pričeskami, ki si želijo sodelovati v izboru za najlepšega Roma. Prve avdicije v Madridu se je udeležilo več deset mladih Romov in Rominj. Vse druži želja postati miss Gitana ali mister Gitano, torej zmagati na tekmovanju, ki naj bi po prepričanju organizatorjev poskrbelo za večjo prepoznavnost romske manjšine v Španiji.

Lepotni izbor z globino

»Hočem biti manekenka,« je novinarjem tiskovne agencije AFP povedala 17-letna Libertad Barrull, ko je vsa vznemirjena čakala, da se predstavi žiriji. Ciganske plesalke flamenka se marsikomu zdijo nekaj izjemno romantičnega, toda starodavna romska skupnost v Španiji je še vedno med najbolj neprivilegiranimi etničnimi skupinami v državi. Izbor najlepše Rominje in Roma »jim bo pomagal, da nekaj dosežejo v življenju, da postanejo nekaj, česar naša generacija ni mogla,« je dejala Libertadina mama Rosario Barrull.

Mladenke in mladci so na avdiciji pozirali fotografom, izpolnjevali obrazce za prijavo in se pogovarjali z organizatorji, ki jih je zanimalo, kaj si želijo postati v življenju. »Mladim Rominjam želimo pomagati, da postanejo samostojnejše,« je poudarila Maria Jimenez iz Severne zveze za flamenko, ki organizira tekmovanje. »Tradicionalno sta bila glavna življenjska cilja Ciganke poroka in otroci. Mi pa jim želimo omogočiti šolanje in samostojnost, da ne bodo postale popolnoma odvisne od svojih mož,« je dodala Jimenezova.

Položaj Romov se spreminja

Polovica španskih Romov zapusti šolo do svojega 16. leta, kažejo podatki organizacije za pravice Romov Secretariado Gitano. »Zadeve so se skozi leta spremenile,« dodaja 36-letna Sonia Heredia, ki je spremljala mlado Libertad. »Ženske so začele dojemati, da se jim ni treba poročiti in postati gospodinje, ko so še rosno mlade!« Kljub temu je stopnja brezposelnosti med 725.000 španskimi Romi še vedno 36-odstotna (no, v Sloveniji je kar 98-odstotna, kar kaže tudi na to, da so španski pripadniki romske skupnosti veliko bolje integrirani v tamkajšnjo družbo in so pomembni del njihove kulture).

Čeprav je mlade kandidate na izbor za miss Gitana in mistra Gitano, ki bo veliki finale doživel 6. oktobra, pripeljala želja po zabavi, se zavedajo tudi njegove resne strani. Eden izmed mladeničev Jesus Heredia se je avdicije udeležil v brezmadežno beli srajci in s temnordečim šalom. »Upam, da mu bo to odprlo kakšna nova vrata,« je dejala njegova mama Esther. Jesus, ki dela v slaščičarni, je na izbor prišel skupaj z bratranci in sestričnami. »Želim biti najlepši. Hkrati pa bi rad dokazal, da smo Cigani ljudje tako kot vsi drugi,« je dejal.

Deli s prijatelji