SKRIVNOSTNO

Churchill je bil sin srbskega kralja

Objavljeno 03. junij 2015 18.32 | Posodobljeno 03. junij 2015 00.35 | Piše: T. P.
Ključne besede: Winston Churchill

Slavni britanski državnik naj bi bil nezakonski sin Milana Obrenovića in Jennie Jerome.

LONDON – Pisal se je 30. november 1874, ko se je po britanski grofiji Oxforshire razlegel jok. V spalnici rezidence britanskih vojvod Marlboroughskih, palači Blenheim, je nedavno poročenima lordu Randolphu in njegovi izvoljenki Jennie Jerome, četudi dva meseca prezgodaj, na svet privekal prvorojenec Winston. No, tako piše v uradni biografiji britanskega državnika, toda po izsledkih Dragoslave Koprivice se po njegovih žilah naj ne bi pretakala kri britanskega plemstva, ampak srbskega. V knjigi Kralj Milan in lady Churchill, ki jo je pisala tri leta, avtorica namreč trdi, da je Winston Churchill v resnici nezakonski sin srbskega kralja Milana Obrenovića.

Oba nezvesta

Dolga leta je brskala in iskala po arhivih evropskih držav, se obdala s kupi knjig, spominov in biografij ter se dokopala do šokantnega razkritja. »Poglobila sem se življenje vladarjev in vladajoče elite v Evropi v 19. stoletju. Nezakonski otroci so bili tedaj prej pravilo kot izjema, kar moje trditve le potrdi,« pravi avtorica knjige, ki naj bi razkrivala resnični Churchillov izvor. Na roko ji gre tudi dejstvo, da je bil Milan Obrenović, ki se je zavihtel na srbski prestol, že razvpito nezvest svoji ženi, kraljici Nataliji. Kot tudi že znana prepričanja Jenniejinih sester, da je Winstonovega mlajšega bratca Johna zaplodil Evelyn Boscawen, sedmi vikont Falmouth, ne njen mož.

Milanu in ameriški dedinji Jennie so se poti križale leta 1867, ko ju je v Pariz privedel študij, a očitno se nista mogla upreti romantičnemu čaru, ki ga izžareva prestolnica ljubezni. Zapletla sta se v strastno romanco, ki naj bi obrodila sad. V vročičnih pariških nočeh naj bi ona zanosila, čeprav malčku, ko je privekal na svet, ni dal svojega imena biološki oče. Pač pa moški, s katerim je Jennie le tri dni po zaroki in le sedem mesecev pred porodom zakorakala pred oltar.

Morda sta romanco skrivala pred svetom, toda družini ni ostalo nič skritega. To naj bi potrjevala tudi pisma, ki si jih je izmenjavala srbska dinastija Obrenovićevih. Nesojena ljubezen naj bi črno na belem sevala tudi s strani dnevnika ene izmed sester lady Churchill, na katerega je Koprivica naletela med raziskovanjem. Pa tudi Jennie naj bi svojemu dnevniku izpovedala čustva, ki jih je gojila do Milana. »Po materini smrti je Winston vzel njen osebni dnevnik in iztrgal strani, na katerih je popisala svoj ljubezenski odnos z Milanom,« pripoveduje pisateljica in pridaja, da je »v biografijah o Churchillovi družini vrsta vrzeli iz obdobja, ko se je lady Churchill poročila in zanosila. Obstajajo pa tudi jasni dokazi, da se je Winston vmešaval v pisanje biografij o svoji družini in odstranil vse, kar mu ni bilo pogodu.«

 

Deli s prijatelji