MILIJARDERKA

Chavezova hči naj bi bila najbogatejša ženska v obubožani Venezueli

Objavljeno 12. avgust 2015 15.18 | Posodobljeno 12. avgust 2015 15.18 | Piše: M. I.

Maria Gabriela Chavez (43) je vredna 4,2 milijarde ameriških dolarjev.

Kljub bolivarskim prepričanjem občasno podleže zahodnjaškim trendom snemajna selfijev.

CARACAS – Pokojni Hugo Chavez je bil velik sovražnik kapitalizma. Bogastvo premožnih posameznikov je označil za »slabo stvar«, bogate pa obtožil, da so leni in pogoltni ter da ves dan pijejo viski in se drogirajo. V svojem slogu je nekoč povedal, da je bil morebiti prav kapitalizem kriv, da danes na Marsu ni življenja. Višine njegovega osebnega premoženja niso nikoli uspešno ocenili, čeprav se analitiki strinjajo, da je bil vreden več milijard dolarjev. Poročila agencije Criminal Justice International Associates razkrivajo, da so kriminalne bolivarske združbe znotraj njegove administracije iz državne službe PDVSA skozi leta načrpale najmanj 100 milijard ameriških dolarjev.

Vsekakor pa se njegove mantre o škodljivosti osebnega bogatenja ne držijo njegovi sorodniki.

Prisiljen živeti v palači

Kot poroča Diario Las Americas, ima Chavezova 43-letna hči Maria Gabriela Chavez v andorskih in ameriških bankah odprtih več računov skupne vrednosti 4,2 milijarde ameriških dolarjev. Ta številka bi jo postavila nad uradno najbogatejšega venezuelskega mogotca Gustav Cisnerosa, ki je vreden 3,6 milijarde ameriških dolarjev. Maria Gabriela je do nedavnega še zmeraj živela v predsedniški palači, kjer je do smrti živel njen oče, medtem ko je predsednik Nicolas Maduro prisiljen živeti v palači, sicer namenjeni podpredsedniku, dokler ni bila pri imenovana za namestnico venezuelskega ambasadorja pri Združenih narodih.

15 milijonov provizije?

Od vseh Chavezovih otrok je ravno Maria Gabriela podedovala njegov politični čut. Po njegovi ločitvi se je z njim pojavljala kot 'prva dama' na uradnih obiskih, po njegovi smrti pa ohranila tesne stike z levimi političnimi silami v latinskem svetu, predvsem s Fidelom Castrom na Kubi in Christino Fernandez DeKirchner v Argentini.

Venezuelski mediji so pred časom poročali, da je Venezuela od Argentine po napihnjeni ceni kupila 37.000 ton riža, pri čemer je Maria Gabriella Chavez kot posrednica zaslužila 15 milijonov ameriških dolarjev. Medtem nekateri analitiki napovedujejo, da bo ravno ona kandidirala za predsednico Venezuele, če pade Nicolas Maduro.

Deli s prijatelji