BOLEZEN

Chaveza pred nujno operacijo sprejel Castro

Objavljeno 10. december 2012 21.01 | Posodobljeno 10. december 2012 21.00 | Piše: Mo. S., STA

Venezuelski predsednik gre ponovno pod nož zaradi raka.

Hugo Chavez.

HAVANA – Venezuelski predsednik Hugo Chavez (58) je danes prispel v kubansko prestolnico Havano, kjer naj bi ga že četrtič v 18 mesecih operirali zaradi raka. Na letališču ga je sprejel kubanski predsednik Raul Castro. Preden je odpotoval, je Chavez v soboto, ko je sporočil, da bo zaradi ponovitve raka moral znova na operacijo na Kubo, imenoval tudi svojega naslednika v primeru, da bi se mu zdravstveno stanje poslabšalo.

Za naslednika je imenoval podpredsednika države Nicolasa Madura, ob tem pa nakazal, da si želi, da ga Maduro nasledi, če bi se mu pripetilo kaj resnega in bodo razpisane nove predsedniške volitve. 

Absolutno potrebna operacija

V nastopu, ki ga je prenašala venezuelska državna televizija, je Chavez povedal, da so zdravniki na zadnjem zdravniškem pregledu na Kubi odkrili ponoven pojav rakavih celic na istem mestu kot prej. Pri tem ni povedal podrobnosti. Govori se sicer, da so mu raka odkrili v predelu medenice, vendar tako zdravniki kot Chavez doslej niso nikoli razkrili, za katero vrsto raka gre. Chavez je v soboto še priznal, da so ga zdravniki opozorili na resnost operacije, ki naj bi bila »absolutno potrebna«. V Venezuelo se je sicer vrnil šele v petek, potem ko je devet dni preživel na Kubi, kjer je bil na posebni terapiji po več kemoterapijah in obsevanjih.

Chaveza so prvič zaradi raka operirali junija lani, nato pa še dvakrat. Pred ponovno izvolitvijo na oktobrskih predsedniških volitvah je vztrajno zatrjeval, da je ozdravljen. V državi bodo 16. decembra sicer potekale lokalne volitve. Opozicija je pred volitvami večkrat zahtevala več transparentnosti glede Chavezovega zdravja.

Deli s prijatelji