VENEZUELA

Chavez do nove zmage

Objavljeno 08. oktober 2012 09.26 | Posodobljeno 08. oktober 2012 09.26 | Piše: T. L., STA

Na nedeljskih volitvah je dobil 54 odstotkov glasov, njegov nasprotnik Henrique Capriles Radonski pa 45 odstotkov.

Hugo Chavez odločno brani interese Venezuele.

CARACAS – Nacionalni volilni svet Venezuele je sporočil, da je po 90 odstotkih preštetih glasov dosedanji predsednik Venezuele Hugo Chavez na nedeljskih volitvah osvojil 54 odstotkov glasov, njegov nasprotnik Henrique Capriles Radonski pa 45 odstotkov. Chavez je tako dobil še četrti predsedniški mandat v južnoameriški državi, bogati z nafto.

57-letni Chavez je prek svojega twitterja nemudoma izrazil hvaležnost bogu in ljudstvu za novo zmago ter navdušeno sporočil, naj živi Venezuela. Skupni kandidat opozicije, 40-letni pravnik Capriles, je še pred objavo izidov sporočil, da jih bo spoštoval, kakršni koli že bodo.

Pred volitvami subvencije revnim in dostop do stanovanjskih nepremičnin

Chavezova zmaga je bila pričakovana, saj si je precej pomagal tudi s tem, da je pred volitvami povečal subvencije hrane revnim prebivalcem države in olajšal dostop do stanovanjskih nepremičnin.

Kljub zmagi pa se bo skoraj nemudoma začelo ugibanje o njegovem nasledniku. Chavez je namreč preživel tri operacije raka, in čeprav je julija odločno zatrdil, da je bolezen premagal, dvomi ostajajo.

Chaveza imajo privrženci za zagovornika pravic revnih, nasprotniki pa za avtokrata. Capriles je v zadnjih štirih mesecih zaostanek v anketah krepko znižal, vendar še vedno le na okrog 10 odstotkov. Chavez je na prejšnjih volitvah leta 2006 zmagal s 63 odstotki glasov.

Deli s prijatelji