ŠOKIRALI

Charlie Hebdo šel predaleč: norčevanje iz mrtvega dečka Aylana

Objavljeno 15. september 2015 19.45 | Posodobljeno 15. september 2015 19.45 | Piše: S. U.

Francoski satirični časopis je objavil karikaturo mrtvega dečka, ki leži v pesku, zraven pa napis Tako blizu cilja in nad njim reklama za McDonald‘s.

Sporne karikature.

PARIZ – Francoski satirični časopis Charlie Hebdo je objavil karikature, ki so po mišljenju mnogih rasistične, širijo sovraštvo in se norčujejo iz smrti dečka Aylana Kurdija.  

Trupelce Aylana, naplavljeno na obalo Turčije, je postalo nekakšen simbol begunske krize. Zdaj pa je na eni izmed karikatur Charlieja Hebdoja prikazan mrtev deček, ki leži v pesku, zraven pa napis Tako blizu cilja, nad njim pa reklama za McDonald's in besedilo Dva otroška obroka po ceni enega.

Druga karikatura prikazuje mrtvega otroka in oranžnega dinozavra, zraven pa tekst Dobrodošli na Otroškem otoku. Objavljena je tudi karikatura, ki prikazuje lik, spominjajoč na Jezusa Kristusa, zraven pa dečka, ki mu noge štrlijo iz vode. Zraven je pripis Dokaz, da je Evropa krščanska – kristjani hodijo po vodi, muslimanski otroci se utapljajo.

Karikature so objavljene samo devet mesecev po tistem, ko so džihadisti pobili 12 ljudi v redakciji Charlieja Hebdoja zaradi karikature, ki zasmehuje preroka Mohameda. 

Deli s prijatelji