ISKRENO

»Čez dve ali tri leta se bom srečal s Stvarnikom«

Objavljeno 20. avgust 2014 00.05 | Posodobljeno 20. avgust 2014 00.10 | Piše: A. K.
Ključne besede: papež Frančišek

Papež je prepričan, da se bo moral kmalu upokojiti in da bo čez nekaj let zapustil ta svet.

Papež, takole se je v sredo prijel za glavo med splošno avdienco na Trgu svetega Petra, bi rad valentinovo preživel z zaročenci.

RIM – Papež Frančišek je šokiral na konferenci za novinarje, ki so jo organizirali na letalu med papeževo vrnitvijo iz Južne Koreje. Prvič je namreč javno spregovoril o svoji smrti in odhodu v pokoj ter o svojih zdravstvenih težavah, poroča Daily Mail.

Če ne bo zmogel več, se bo umaknil

Povedal je, da bo storil enako kot njegov predhodnik, če bo začutil, da ne zmore več. »V nekem obdobju življenja nismo več sposobni učinkovito delovati, telo se utrudi in zahteva odmor. Četudi je zdravje dobro, se človek ne more več ukvarjati z vsakodnevnimi težavami, ki bremenijo cerkev. Tako se je denimo odločil papež Benedikt. Če bom začutil, da je z menoj enako, se bom umaknil,« je sporočil papež.

Težave ima z živci

Čeprav papež nikoli prej ni govoril o svojem zdravju, viri iz Vatikana trdijo, da naj bi bil papež svojim najbližjim sodelavcem zaupal, da bo umrl čez nekaj let. To je povedal tudi zbranim novinarjem. »Čez dve ali tri leta se bom srečal s Stvarnikom.« Papež je prav tako priznal, da ima težave z živci in da vsak dan pije čaj, ki ga pomirja.

Na vprašanje, kako se razume s svojim predhodnikom, je papež povedal: »Dojemam ga kot dedka, ki ga imam doma in ga lahko vedno vprašam za nasvet. Zaradi tega sem zelo vesel in to me izjemno opogumlja.«

Deli s prijatelji