RIZIČNI POROD

Četverčki 65-letne mamice kmalu iz bolnišnice

Objavljeno 17. avgust 2015 23.47 | Posodobljeno 17. avgust 2015 23.47 | Piše: STA, S. U.

Četverčki Neeta, Dries, Bence in Fijon so danes zdravi in so se rešili nevarnosti, ki so ji bili izpostavljeni ob rojstvu.

BERLIN – Četverčki, ki jih je v maju rodila 65-letna Nemka Annegret Raunigk, so si od rizičnega poroda opomogli in bodo kmalu odpuščeni iz bolnišnice. Kot je za medije dejal vodja porodniškega oddelka v berlinski bolnišnici Charite Christoph Buehrer, se trije dečki in deklica počutijo dobro, njihovo zdravstveno stanje pa se je zelo izboljšalo.

Po besedah Buehrerja so dojenčki doslej že potrojili svojo porodno težo, tako da jih sedaj obravnavajo kot normalne dojenčke. Četverčki Neeta, Dries, Bence in Fijon so danes zdravi in so se rešili nevarnosti, ki so ji bili izpostavljeni ob rojstvu.

Četverčki so se pri 26 tednih rodili prezgodaj in so veljali za zelo rizičen primer. Dojenčki, ki so tehtali od 655 do 960 gramov, so bili ob rojstvu v veliki nevarnosti. Dva od četverčkov sta po rojstvu potrebovala pomoč pri dihanju, dva pa sta prestala operacijo.

Annegret Raunigk, ki ima že 13 otrok, je četverčke rodila s carskim rezom, njen primer pa je v Nemčiji sprožil polemično razpravo. Zanosila je s postopkom umetne oploditve v Ukrajini s pomočjo tako darovanih jajčec kot tudi sperme.

Mati četverčkov je na kritike odgovorila, da se mora vseskozi podrejati klišejem, za katere meni, da so utrujajoči in neprimerni za 65-letno žensko. Annegret pravi, da se mora vsakdo odločati zase ne glede na mnenja drugih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemška mati četverčkov ni najstarejša ženska, ki je rodila. Uradno je ta rekord v rokah Marie del Carmen Bousada Lare, ki je leta 2006 v starosti 66 let v Španiji rodila dvojčke. Nekatera poročila temu oporekajo, češ da rekord v resnici pripada Omkari Panwar, ki naj bi pri 70 letih v Indiji leta 2008 prav tako rodila dvojčke, poroča BBC.

Deli s prijatelji