PRENOČIŠČA

Četudi vse ledeno, vas ne bo zazeblo

Objavljeno 07. marec 2013 20.29 | Posodobljeno 07. marec 2013 20.28 | Piše: E. B.

Ni pravega zimskega oddiha brez snežne odeje – ali pa kar snežne strehe nad glavo.

Neverjetna hotelska ponudba, veriga iglujev Iglu-dorf, osrečuje goste s posebnimi zimskimi okusi in uresničuje vsakršne želje: ne le športnih, saj se je mogoče z zavidljivih višav spustiti v dolino s smučmi ali desko, tudi vsakršno razvajanje v obliki velnesa in prvovrstne kulinarike. Kar štiri iglujske vasi, vsaka se razprostira na 300 do 600 kvadratnih metrih, dopolnjujejo švicarsko zimsko ponudbo, en del verige se sklene v Nemčiji, drugi pa v Andori. In seveda, prav vsaka je posebna. Andora, denimo, omogoča prenočitev sredi ledenih Pirenejev, nad smučiščem Grandvalira, že dan pozneje pa sprehod po morski Barceloni.

Švicarski Zermatt ponuja pogled na dih jemajoče zvezdnato nebo z veličastnih 2727 metrov, tik ob slovitem Matterhornu, tamkajšnje letovišče pa se ponaša s posebnostjo: ogrevanim iglujem z dimnikom! Gstaad omogoča najkakovostnejši velnes, Engelberg-Titlis ponuja adrenalinska doživetja s padali in električnimi snežnimi kolesi, vasica v Davos-Klostersu pa je v neposredni bližini štirih najelitnejših smučarskih središč na vzhodu Švice. In pokukajmo še v Nemčijo: Zugspitze z dih jemajočim pogledom na dolino Rena.

Romantični lahko celo dahnejo usodni da

Seveda se gostitelji pohvalno odrežejo v vseh šestih središčih: vsi ponujajo udobje v toplih spalnih vrečah in visokokakovostni posteljnini na posebnih ležiščih, prenočišča za eno osebo, par ali družino, prenočitve z zajtrkom ali pa polni penzion, masažo, prehranjevanje v restavraciji ali sobno postrežbo, savno in številna druga razvajanja, vrhunsko kulinariko, raziskovanje okolice, adrenalinske športe, celo peko na žaru – skratka vse, kar ponujajo hoteli s štirimi zvezdicami. Pete se verjetno ne bodo polastili nikoli, kakor tudi ne klasičnega ogrevanja ali tekoče vode, a brez skrbi, še noben gost se ni pritožil zaradi mraza ali pomanjkljivih higienskih možnosti. Romantični lahko celo dahnejo usodni da in se ogrejejo na posebnem ledenem odru, uživajo na nepozabni svatbi v poročnem snežnem šotoru in prenočijo v igluju za mladoporočence, obdani z ovčjim kožuhom, najradovednejši pa se lahko lotijo celo postavitve tradicionalnega igluja ali zanimivih skulptur: sestavljanja ledeno-snežnih kock, ki se ga gostje naučijo na posebnih delavnicah, ki jih vodijo sami avtorji osupljivih vasi.

A pozor, teh ne gradijo po tradicionalni metodi, saj jih vsako pomlad, točneje aprila, ko zimska središča zaprejo vrata, podrejo in jeseni postavijo nova: s posebnimi baloni, ki jih obdajo s snegom in ledom, potem pa previdno spraznijo, nato pa sledi zabavna ureditev notranjosti in okolice. In cena adrenalinskega zimskega oddiha? Od 100 do 350 evrov za noč, odvisno od velikosti igluja in izbrane vsebine.

Deli s prijatelji