ALARMANTNO

Četrtina azijskih moških priznava, da so že kdaj posilili žensko

Objavljeno 10. september 2013 23.10 | Posodobljeno 10. september 2013 23.12 | Piše: STA, A. L.

Polovica moških, ki so priznali posilstvo, je bila najstnikov, 12 odstotkov pa je bilo mlajših od 15 let.

Fotografija je simbolična.

BANGKOK – Slaba četrtina moških v šestih različnih azijskih državah je po podatkih raziskave Združenih narodov priznala, da so že kdaj posilili žensko. Danes objavljena raziskava temelji na intervjujih z več kot 10.000 moškimi v starosti od 18 do 49 let v Bangladešu, Kambodži, Indoneziji, Šrilanki ter na Kitajskem in Papui Novi Gvineji.

Neenakost med spoloma

»Ugotovitve so potrdile, da je nasilje nad ženskami v tej regiji zelo razširjeno. Nasilje je neločljivo povezano z neenakostjo med spoloma,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedala vodja raziskave Emma Fulu. Pri pripravi poročilo z naslovom Zakaj nekateri moški izvajajo nasilje nad ženskami in kaj lahko storimo, da to preprečimo so tudi opravili pogovore s 3000 ženskami.

Pogostost nasilja nad ženskami se je zelo razlikovala glede na regijo, so povedali pri ZN in razložili, da vzorčna območja niso reprezentativna za celotne države.

Polovica moških, ki so priznali posilstvo, je najstnikov

Po podatkih raziskave je 11 odstotkov vprašanih moških odgovorilo, da so imeli prisilni spolni odnos z žensko, ki ni bila njihova partnerica. Če pa so bila upoštevana tudi posilstva partnerice, je ta delež narasel kar na 24 odstotkov. Po mnenju raziskovalcev je zlasti alarmantno dejstvo, da je bila polovica moških, ki so priznali posilstvo, najstnikov, 12 odstotkov pa je bilo mlajših od 15 let.

Najvišjo stopnjo posilstev – več kot 62 odstotkov – so raziskovalci zabeležili v Bougainvillu na Papui Novi Gvineji, v indonezijski Džakarti pa je 26 odstotkov vprašanih moških priznalo posilstvo.

Posiljevali za zabavo

Ko so moške vprašali, zakaj so posiljevali, jih je skoraj 75 odstotkov odgovorilo, da so imeli do tega pravico, saj »so želeli seksati« ali pa so »ženske želeli«. Poleg tega jih je 59 odstotkov odgovorilo, da so posiljevali za zabavo, več kot tretjina pa da zato, ker so žensko želeli kaznovati.

Avtorji raziskave so sicer poudarili, da njihova raziskava ni uradna statistična analiza posilstev v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Deli s prijatelji