STAGNACIJA SLOVENIJE

Češka prehiteva Slovenijo

Objavljeno 02. september 2015 15.11 | Posodobljeno 02. september 2015 15.12 | Piše: M. I.

Češka je iz slabšega gospodarskega izhodišča po osamosvojitvi prehitela Slovenijo

LJUBLJANA, PRAGA – Slovenija je tradicionalno veljala za najrazvitejšo tranzicijsko državo iz skupine pokomunističnih držav, ki so nastale po padcu Sovjetske zveze in Jugoslavije. Pred obubožanimi sovjetskimi sateliti je začela samostojno pot s kar precejšnjo prednostjo, prav tako pred bivšimi republikami bivše Jugoslavije, vendar je skozi leta in različno pot tranzicije prednost vztrajno kopnela. Še leta 1995 je imela pred Češko, najuspešnejšo državo višjegrajske skupine, skoraj dvakrat višji BDP na prebivalca, ki upošteva kupno moč. Na Češkem je takrat znašal 5419 evrov, v Sloveniji pa 10.050 evrov. 

Češka z višjim BDP od Slovenije

Lani je prišlo do kritičnega preobrata, ko je Češka prvič v zgodovini po BDP na prebivalstva prehitela Slovenijo. Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada je bil lanski češki BDP 29.925 ameriških dolarjev, slovenski pa 28.175 ameriških dolarjev, tesno za petami pa so tudi nekoč še bolj nerazvita Slovaška z 28,175, Litva z 27,051 in Estonija z 26,999 ameriškimi dolarji. Od vseh tranzicijskih držav je ravno Slovenijo gospodarska kriza prizadela najbolj. Leta 2008 smo na krilih prenapihnjenega borznega balona, polnega špekulativnih tajkunskih podjetij, umetno dosegli 89-odstotkov evropskega povprečja, do lanskega leta pa padli na 82-odstotkov, na raven leta 2002, se pravi, da je bilo izničenih 13 let. 

Dvakrat nižja brezposelnost

Zdravje gospodarstva obeh držav pomenljivo nakazujejo podatki o brezposelnosti. Medtem ko zadnji podatki kažejo, da slovenska brezposelnost znaša 12-odstotkov, je brezposelnost po krizi na Češkem na rekordno nizkih 4,9 odstotka. Škoda Auto, ki jo je češka vlada že pred osamosvojitvijo prodala nemškemu koncernu Volkswagen in Hyundai Motors, je glavno gonilo industrijskega zaposlovanja, saj poleg neposredne zaposlitve v tovarnah prek podizvajalskih del zaposluje skoraj 700.000 ljudi. Češki podjetniki so dejavni tudi v Sloveniji, čeprav imamo s Češko še zmeraj trgovinski presežek. Podjetje za proizvodnjo pijač Kofola je lani kupilo Radensko, gumarski koncern ČGP pa kranjsko družbo Savatech.

Deli s prijatelji