NI KONCA

Cerar predčasno zapustil pogajanja v Bruslju

Objavljeno 13. julij 2015 09.28 | Posodobljeno 13. julij 2015 09.32 | Piše: STA, Mo. S.

O Grčiji razpravljajo že več kot 14 ur.

Miro Cerar.

BRUSELJ – V pogajanjih o Grčiji je odprto še eno vprašanje, o katerem se zdaj posvetujejo v ožjem krogu, upam, da bomo dogovor le dosegli, je dejal premier Miro Cerar ob predčasnem odhodu z vrha območja evra zaradi obiska generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga v Sloveniji.

»Zaradi že dolgo načrtovanega obiska Jensa Stoltenberga moram nujno v Ljubljano, ker sem gostitelj,« je povedal Cerar in pojasnil, da je nizozemskega premierja Marka Rutteja pooblastil, da ga zastopa na vrhu. »Zasedanje še ni končano, odprto je še eno vprašanje, ta hip se o njem posvetujejo v ožjem krogu tisti, ki so najbolj vpleteni v zadevo, stvar je še odprta in je ta hip ne morem komentirati,« je povedal premier.

Odprto je po njegovih besedah še vprašanje zunanjega privatizacijskega sklada, na katerega naj bi Grčija prenesla del državnega premoženja in ga nadzorovano prodala. Na vprašanje, ali je optimističen, je premier odgovoril, da upa na dogovor. »Vse bo jasno verjetno v kratkem ... Upam, da bomo dogovor le dosegli.«

Pogajanja trajajo 14 ur, konca ni videti

Vrh območja evra zdaj razpravlja o kompromisnem predlogu za skupno politično sporočilo v podporo začetku pogajanj o tretjem programu pomoči za Grčijo, ki naj bi ga pripravili predsednik Evropskega sveta, nemška kanclerka, francoski predsednik in grški premier. Grški viri sicer pravijo, da sta za Grčijo še vedno odprti dve vprašanji.

Prvo se nanaša na zunanji privatizacijski sklad, na katerega naj bi Grčija prenesla 50 milijard evrov državnega premoženja in ga nadzorovano prodala. Ta vsota je po navedbah grških virov popolnoma nerazumna. Grki naj bi bili po navedbah virov pripravljeni pristati na številko 17 milijard evrov. Problematično je zanje sicer tudi zlasti to, da naj bi to premoženje prenesli na sklad zunaj Grčije. Želijo, da je ta sklad v Atenah.

Drugo odprto vprašanje se nanaša na vlogo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v tretjem programu. Grčija naj ne bi popolnoma nasprotovala sodelovanju IMF, imela pa naj bi pomisleke glede opredelitve vloge IMF. Kompromisni predlog, o katerem zdaj razpravlja 19 voditeljev, naj bi bil proizvod ločenega sestanka predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, nemške kanclerke Angela Merkel, francoskega predsednika Franç oisa Hollanda in grškega premierja Aleksisa Ciprasa.

Pogajanja potekajo že okoli 14 ur in za zdaj ni nikakršnih znamenj, da se bodo kmalu končala.

Deli s prijatelji