KRIZA

Cerar: Novi grški predlogi so obetavni

Objavljeno 22. junij 2015 21.36 | Posodobljeno 23. junij 2015 00.00 | Piše: STA, Mo. S.

Grčija je predstavila prve resne predloge, ki po mnenju predsednika evrskega vrha Donalda Tuska zahtevajo temeljito oceno in nadaljnje delo.

BRUSELJ – Grčija je posojilodajalcem po več tednih kockanja vendarle posredovala prve resne predloge, je danes ocenil predsednik evrskega vrha Donald Tusk.

»Pozitivne stvari so se zgodile od petka, ko sem sklical izredni vrh območja evra, Grčija je predstavila prve resne predloge, ki zahtevajo temeljito oceno in nadaljnje delo,« je poudaril Tusk. Predsednik evrskega območja želi danes vse karte na mizi in da voditelji prevzamejo popolno odgovornost za politični proces, da bi se izognili grški nesreči. Konec je kockanja in iger, je znova izpostavil.

Cerar: Predlogi so obetavni

Novi predlogi grške vlade za dogovor o reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč so obetavni in korak v pravo smer, pa je ocenil premier Miro Cerar ob prihodu na evrski vrh. Slovenija je pri jamstvih za Grčijo po deležu BDP najbolj izpostavljena in v primeru novih jamstev pričakuje, da bo to ustrezno upoštevano, je poudaril. Slovenskega premierja, ki je bil v preteklosti kritičen do sestankov o Grčiji v ozkih krogih, veseli predvsem to, da se bodo danes sestali vsi voditelji članic z evrom in neposredno pogovarjali o grškem vprašanju.

»Kot veste, je Slovenija bila, ostaja in bo solidarna z državljani Grčije. Želimo najti rešitev, ki jim bo v pomoč, seveda pa mora tudi grška vlada pri tem izvesti določene ukrepe, ki jih vsi pričakujemo,« je še poudaril predsednik vlade. Jasno je, da voditelji danes še ne bodo sprejeli dokončne odločitve, pričakuje pa se, da bodo po izmenjavi stališč začrtali skupno smer, je še povedal. »Če nam to uspe, bo delovna večerja razmeroma kratka, če se bo kaj zapletalo, pa bomo delali dlje časa,« je sklenil.

Grški gospodarski minister napovedal nove davke

Nemška kanclerka Angela Merkel je ponovila, da po evroskupini ni podlage za odločitev na evrskem vrhu, ki bo imel tako danes le posvetovalno vlogo. »V preteklih urah je bil dosežen napredek, grška vlada je posredovala nove, natančnejše in močnejše predloge, vanje so vložili veliko prizadevanj in tudi že pomenijo določen kompromis,« je ocenil francoski predsednik Francois Hollande. Tudi ta pravi, da danes formalnih odločitev še ne bo, a da upa, da bodo današnji krizni sestanki utrli pot do čim prejšnjega dogovora, ki mora biti globalen in trajen.

»Novi grški predlogi vključujejo nove davke za podjetja in bogate, ne pa tudi nadaljnjih rezov pokojnin in plač,« je povedal grški gospodarski minister Giorgos Statakis v pogovoru za britanski BBC. Statakis danes iz Bruslja pričakuje zelo pozitivno sporočilo.

Da se danes od voditeljev držav v območju evra pričakuje pozitivno politično sporočilo za pomiritev trgov ter poziv k pospešitvi tehničnega dela institucij in grških oblasti za dogovor do konca tedna, pravijo tudi viri pri EU. Kljub spodbudnim besedam in previdno pozitivnim sporočilom pa je bil ton osemnajsterice do Grčije na današnjem sestanku evroskupine za zaprtimi vrati po navedbah virov zelo oster. Dogovor naj bi vsekakor vključeval podaljšanje obstoječega programa pomoči ter seznam zelo podrobnih in zelo konkretnih ukrepov, ki jih morajo grške oblasti izpolniti v zameno za nadaljnje obroke finančne pomoči.

Deli s prijatelji