SRHLJIVO

Cenik: ženske prodajajo od 30 evrov dalje, otroke za 130

Objavljeno 05. november 2014 19.31 | Posodobljeno 05. november 2014 19.30 | Piše: T. L.

Tiste jazide, ki jih niso pobili med osvajanjem Iraka, zdaj prodajajo za denar. Cenik obstaja tako za otroke kot za starejše ženske.

MOSUL – Posnetek, ki je šokiral svet in v katerem skrajneži Islamske države (ID), razpravljajo o kupovanju in prodaji v Iraku zajetih pripadnic verske skupnosti jazidi, je izginil s svetovnega spleta. Pred meseci so skrajneži med osvajanjem Iraka zajeli na stotine jazidskih žensk in otrok, katerih usoda je neznana. Že tedaj so preživeli povedali, da so skrajneži zahtevali tri stvari: njihovo vero, glavo ali ženske. Skrajneži so prepričani, da jazidi (gre za eno najstarejših verstev na svetu in temelj tako krščanstva kot tudi islama) častijo hudiča, zato jih želijo iztrebiti. 

Prodaja se vse: od otrok do starejših žensk

»Danes je dan za sužnje. Danes je, z božjo pomočjo, dan za distribucijo,« se je na posnetku hvalil eden od borcev, ki ležerno posedajo na kavču. »In mi moramo dobiti svoj delež,« dodaja drugi, tretji pa se vprašuje, kje je njegovo jazidsko dekle. Na televizijskem kanalu Al Aan TV, ki je objavil posnetek borcev, pogovarjajočih se o cenah za ujete ženske in svojem deležu pri prodaji, trdijo, da je ta nastal v iraškem Mosulu. 

In kakšne so cene? Za pripadnico jazidov ali kristjanko, ki je stara med 40 in 50 leti, je cena 43 ameriških dolarjev (okoli 34 evrov), za tiste med 20. in 30. letom pa 86 dolarjev ali nekaj manj kot 70 evrov. To pa ni vse: trgujejo tudi z majhnimi deklicami, cene v starostni skupini od 10 do 20 let segajo do 129 dolarjev (103 evre), medtem ko cene za otroke do devetega leta starosti do 172 dolarjev (137 evrov), poročajo iraški mediji. Domačini lahko menda kupijo samo tri sužnje, kar pa ne velja za kupce iz tujine (Turke, Sirce, zalivske države).

»Če je stara 15 let, moram preveriti njene zobe. Zakaj bi jo hotel, če nima zob?« se na posnetku vprašuje eden od borcev. Cene so menda tudi drugačne (višje), če ima ujetnica modre oči, se pa ženske lahko zamenjajo tudi za orožje, denimo za pištolo glock, s svojim kupljenim »blagom« pa lahko vsak od borcev dela, kar hoče, je še bilo slišati na srhljivem posnetku.

Deli s prijatelji