NAFTA DRAŽJA

Cene goriv spet gor?

Objavljeno 22. julij 2012 14.47 | Posodobljeno 22. julij 2012 14.47 | Piše: A. L.

Pri sosedih Hrvatih jih bodo v torek dvignili za štiri cente. Tudi pri nas?

Ali za gorivo nista imela denarja ali pa sta želela privarčevati, ni znano (fotografija je simbolična)

ZAGREB – Po neuradnih podatkih bodo morali Hrvati za liter goriva od torka odšteti štiri cente več kot danes. Liter 95-oktanskega bencina bo tako po novem stal 1,36 evra (pri nas danes 1,433 evra), dizla pa 1,27 evra (pri nas 1,32 evra).

Cene pa ne bodo višje zaradi zvišanja trošarin. Tamkajšnji finančni minister je namreč že pred objavo neuradne novice dejal, da vlada trošarin najverjetneje ne bo dvignila, saj pričakuje podražitev goriv že brez tega.

CO2 krepko podražil goriva

V Sloveniji je vlada pred slabimi 14 dnevi cene postavila skoraj šest centov više, kot so bile pred tem. Tako visoka podražitev pa ni le posledica višanje cene nafte na trgu, temveč predvsem nove takse CO2. To smo v Sloveniji vpeljali že leta 1997, vendar je za goriva začela veljati šele 10. julija letos. 

Za en kilogram 1,25 centa

»Pri porabi litra motornega bencina se sprosti 2,4 kilograma ogljikovega dioksida, zato okoljska dajatev za liter motornega bencina znaša 0,03 evra. Pri porabi litra plinskega olja (»dizla«) se sprosti 2,6 kilograma ogljikovega dioksida, zato okoljska dajatev za liter plinskega olja znaša 0,0325 evra,« so nam pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo in okolje. »Osnova za obračunavanje okoljske dajatve zaradi zgorevanja pogonskega goriva je enota obremenitve (EO) in je enaka emisiji 1 kg CO2. Cena za enoto obremenitve okolja z emisijo ogljikovega dioksida znaša 0,0125 evra,« so še dodali.

Deli s prijatelji