SVET ŠTEVILK

Če umreš, kršiš zakon?!

Objavljeno 18. december 2014 18.33 | Posodobljeno 18. december 2014 18.33 | Piše: T. P.
Ključne besede: zakon

Verjetno vsak kdaj benti nad zakoni, v katerih včasih ne vidimo pravega smisla.

Ste samozaposleni? So vas v banki opozorili, da lahko odprete namesto poslovnega kar navaden TRR?

Toda tedaj moramo zgolj pokukati preko naših meja, da uvidimo, da nikakor nismo edini in da zakoni ponekod že močno presegajo meje absurdnega.

1. Avstralija: zamenjati žarnico, ki je pregorela, ni nikakršna umetnost in se lahko vsak loti tega opravila. Vsaj če se ne znajdete v avstralski zvezni državi Victoria, kjer se lahko tega zapletenega podviga loti zgolj električar. Upornike brez razloga, ki za ta preprosti opravek ne želijo odpreti denarnice in jo zamenjajo lastnoročno, pa lahko država udari s sedemevrsko globo.

2. Milano: že res, da je smeh pol zdravja in da ti lahko že bežen nasmeh znanca vsaj malce razvedri dan. Toda zakonsko predpisati, da mora nasmeh ožarjati obraz ves dan? Za lase privlečena, a še kako resnična zahteva italijanskega mesta Milano, ki lahko namrščene obraze zategne v še kislejši izraz z zajetno denarno globo. Razen, seveda, na pogrebih in pri bolnišničnih obiskih, kjer je malce resnobnosti primerne.

3. Florida: telesnih odzivov ne moremo nadzirati, vsaj vseh ne. Toda na sončni Floridi morate imeti ob četrtkih po šesti uri zvečer svojo prebavo povsem na vajetih. Še minuto prej ali na kateri drug dan lahko dopustite, da vas preganjajo vetrovi, toda z bitjem šeste ure popoldne se na prdec v javnosti gleda kot na kaljenje javnega miru.

4. Anglija: pred sedmimi leti je bil morda izglasovan za najbolj absurden zakon angleške zakonodaje, kar pa ne spremeni dejstva, da je vendar nekje zapisan črno na belem. In sicer da človek, ki umre na zemlji britanskega parlamenta, s svojo smrtjo krši zakon.

5. Oklahoma: osel v kopalni kadi. Zveni kot začetek vica, v resnici pa je del zakona ameriške zvezne države Oklahoma, ki ljudem prepoveduje, da imajo po sedmi uri zvečer v svoji kopalni kadi osla. A če se držite sleherne črke zakona, le spečega.

6. Japonska: ni le dežela vzhajajočega sonca, ampak tudi sumo borcev, ki pa z debelostjo vseeno kršijo zakon. Vsaj od leta 2009, odkar obseg pasu moškega po 40. letu ne sme presegati 78 centimetrov, medtem ko je pas ženske lahko za deset centimetrov širši.

7. Švica: na potrebo, malo ali veliko, nas sicer lahko zagrabi ob kateri koli uri dneva ali noči. Toda v Švici bodite pozorni, saj s splakovanjem straniščne školjke po deseti uri zvečer kršite zakon. Ker zvočno onesnažujete okolje.

8. Chicago: že zdrava kmečka pamet pravi, naj iz prostora, ki so ga zajeli ognjeni zublji, hitro zbežimo. A če nas logika pusti na cedilu, se v Chicagu še vedno lahko opremo na zakon, ki prepoveduje jesti v zgradbi, kjer je požar.

9. Nemčija: ko jekleni konjiček na avtocesti le še stežka zakašlja in nato utihne, ker mu je zmanjkalo goriva, se voznik zaradi pozabljivosti prime za glavo. A kot da ni dovolj neprijetno obtičati na pol poti, sta prazen rezervoar za gorivo in pešačenje ob robu avtoceste – verjetno do prve bencinske črpalke ali telefona – v Nemčiji kazniva. Zaradi česar je tudi v primeru, če se vam avtomobil pokvari, sprejemljivo le, če s hupanjem pritegnete pozornost. 

Deli s prijatelji