INTEGRACIJA

Če se ne bodo učili jezika, begunce čakajo sankcije

Objavljeno 30. marec 2016 19.25 | Posodobljeno 30. marec 2016 19.27 | Piše: STA, T. L.

Pripravili načrte za uspešno integracijo beguncev v družbo.

BERLIN – Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je konec tedna predstavil načrte, po katerih bi sankcionirali begunce, ki se ne bi integrirali v nemško družbo. Ti načrti so že naleteli na nasprotovanje. Turška skupnost jih je danes označila za skrajno problematične, dvome pa je izrazila tudi za integracijo pristojna državna sekretarka Aydan Özoguz.

Begunce, ki bodo zavrnili ponudbe nemške vlade za učenje nemščine in iskanje dela, bodo doletele sankcije, je po poročanju nemških medijev konec tedna dejal de Maiziere. Kot je nadaljeval, je namen teh načrtov uspešno integracijo prišleka povezati z dolžino časa, ki ga bo lahko preživel v Nemčiji.

Ti načrti bodo del novega integracijskega zakona, ki ga bo notranji minister po lastnih besedah predložil v maju, z njim pa naj bi prenovili sedanjo zakonodajo.

Kritika: kaj ne razume Nemčija

De Maizierevi načrti so v Nemčiji že naleteli na nekatere negativne odzive. Vodja turške skupnosti v Nemčiji Gökay Sofuoglu jih je za današnji Berliner Zeitung označil za skrajno problematične. »Nemčija mora enkrat za vselej razumeti, da lahko integracija deluje le, če je človek zanjo motiviran. Treba je ponuditi pouk integracije in ljudem pokazati, da spadajo sem,« je dejal. Novi integracijski zakoni bi se morali tudi po mnenju Özoguzove osredotočiti na to, da se beguncem olajša prilagoditev na nemški trg delovne sile.

Kako se izogniti getom

Sicer pa nekateri v napovedih notranjega ministra vidijo predvsem popuščanje konservativnim volivcem. Nemčija je lani prejela 1,1 milijona prošenj za azil, volivci pa so zaradi do beguncev naklonjene politike Merklove njene krščanske demokrate (CDU) ta mesece kaznovali s slabimi rezultati na trojnih deželnih volitvah.

Načrti de Maiziera sicer vključujejo tudi omejitve glede kraja bivanja beguncev. S tem naj bi se po njegovih besedah izognili nastajanju getov. Begunci bodo morali živeti, »kjer se nam kot državi zdi primerno in ne tam, ker se zdi primerno njim«.

Deli s prijatelji