STARI ČASI

Če Grčija odide, bodo zneski dvigov evrov omejeni

Objavljeno 12. junij 2012 17.30 | Posodobljeno 12. junij 2012 17.30 | Piše: T. L., STA

Bruselj pripravljen na odhod Grčije: znova naj bi uvedli nadzor nad gibanjem oseb in kapitala.

Drugi program pomoči Grčiji vključuje 130 milijard evrov javnih sredstev.

BRUSELJ – Evropska komisija je danes potrdila, da pripravljajo krizne scenarije odhoda Grčije iz območja evra, pri katerih sama zagotavlja pravno svetovanje. Ti scenariji naj bi vključevali omejitev količine denarja, ki ga je mogoče dvigniti na bankomatih, ter uvedbo nadzora nad gibanjem oseb in pretokom kapitala v šengnu. 

Načrti obstajajo

Tiskovni predstavnik komisije Olivier Bailly je danes potrdil, da obstajajo »špekulativni scenariji o odhodu države z območja evra« in da snovalci teh scenarijev prosijo komisijo, ki je varuhinja evropskih pogodb, za pravno mnenje.

Obenem je poudaril, da komisija ne sodeluje pri pripravi teh scenarijev, češ da »ni scenarist katastrofičnih filmov«. Poudaril je tudi, da je treba razlikovati med »razpravami« in »načrti« ter da je potrdil samo, da potekajo »razprave« o tem, ne pa »priprava načrtov«.

Ti scenariji po poročanju nekaterih britanskih medijev v skrajnem primeru predvidevajo omejitev količine denarja, ki ga je mogoče dvigniti na bankomatih, s čimer naj bi preprečili množično dvigovanje evrov, preden bi Grčija evro zamenjala za šibkejšo drahmo.

Znova nadzor nad gibanjem oseb in kapitala

Poleg tega ti scenariji očitno predvidevajo možnost ponovne začasne vzpostavitve nadzora na notranjih mejah v šengenskem prostoru, kjer je sicer mogoče potovati brez preverjanja potnih listin, in uvedbo nadzora nad pretokom kapitala.

V komisiji, varuhinji pravnega reda EU, so danes spomnili, da začasna uvedba nadzora nad gibanjem oseb in pretokom kapitala na notranjih mejah v šengnu pravno ni mogoča iz gospodarskih razlogov, temveč le za zagotavljanje javnega reda in notranje varnosti.

EU si še želi Grčije ... 

V EU sicer ob tem ponavljajo željo, da Grčija ostane v območju evra, a obenem mnogi neimenovani in imenovani viri, med njimi komisar za trgovino Karel De Gucht, izpostavljajo, da so evropski politiki preprosto odgovorni za to, da so pripravljeni na vse možnosti.

O kriznih scenarijih ukrepanja po še enih predčasnih parlamentarnih volitvah v Grčiji, ki bodo v nedeljo, naj bi v preteklih tednih večkrat razpravljali na telefonskih konferencah na ravni delovne skupine članic območja evra.

... a odločilne bodo grške volitve

Odhod Grčije z območja evra je namreč vse oprijemljivejša možnost, saj je na grških volitvah mogoča zmaga skrajno leve stranke Siriza, ki nasprotuje dogovorjenemu programu pomoči Grčiji, ker ta od Grkov terja boleče varčevalne ukrepe in strukturne reforme.

Dokler območje evra pomoč državi pogojuje s spoštovanjem zavez in ni pripravljeno na vsebinske spremembe programa, omenjeno stališče morebitne zmagovalke grških volitev pomeni, da bi Grčija morala opustiti evropsko valuto in se vrniti k drahmi.

Deli s prijatelji