KAZEN

Če boste na plaži naslednjič pustili brisačo ves dan, boste plačali kazen

Objavljeno 13. avgust 2015 20.36 | Posodobljeno 13. avgust 2015 20.36 | Piše: E. C.

Časov, ko smo lahko bili ves dan na plaži zastonj, je konec.

Fotografija je simbolična.

TORROX – V času počitnic so španske plaže polne turistov, zato je težko najti prostor, kamor bi se namestili in brezskrbno predajali morskim užitkom. Nekateri so se zato odločili puščati stvari na plaži čez noč, saj si tako najlažje zagotovijo prostor tudi naslednji dan. Resort Torrox na Costa del Sol pa ima na plaži policijo, ki tega ne dopušča, zato vsako stvar, ki jo najdejo, zaplenijo. Stvari vrnejo šele, ko turisti poravnajo globo 30 evrov, poroča BBC

Imen držav, katerih državljani največkrat puščajo stvari na plaži, ne želijo razkriti, vendar so prepričani, da bodo vsi ugotovili, katera država je to, pravi tiskovni predstavnik Torroxa.

»Ljudje pridejo na plažo ob 7.00, vmes gredo naokoli, brisače pa pustijo tam kar ves dan. To ni prav, to je neetično« je še dodal. »Gostje se jezijo, ker se nimajo kam namestiti, kamor koli se ozrejo, so le senčniki in brisače«.

Z novim načinom pristopa želijo gostom zagotoviti prostor na plaži. Nov zakon, ki dovoljuje zaseg brisač in ostalih stvari, je bil uveden lani, od avgusta do septembra 2014 so kaznovali 10 ljudi. Letos je število naraslo, beležijo namreč že 30 zasegov.

Plaža Ferrara je bila izbrana za ta projekt ravno zaradi svoje majhnosti. Druge plaže so veliko večje in zato sprejmejo veliko več brisač, senčnikov in igrač za pesek. 

Če lastniki ne pridejo po stvari v dveh tednih, jih uničijo

Goste priljubljenega letovišča z letaki opozorijo na pravila, ki veljajo pri njih. Poleg nasveta, naj stvari ne puščajo na plaži, lahko preberejo tudi navodila, kako se odzvati, če opazijo v vodi meduzo, in podobno.

Deli s prijatelji