BEGUNSKA KRIZA

Če bodo ostali v Turčiji, jim bo Merklova plačala

Objavljeno 25. november 2015 17.27 | Posodobljeno 25. november 2015 17.27 | Piše: STA, T. L.

Merklova je v bundestagu ponovila, da ravnanje Nemčije v begunski krizi ni problematično.

Angela Merkel.

BERLIN – Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v bundestagu ponovila, da ravnanje Nemčije v begunski krizi ni problematično, kritikom pa je svetovala, naj pozornost preusmerijo na prizadevanja za omejitev števila prosilcev za azil, ki vstopajo v Evropo. »Naš cilj je zmanjšati število beguncev, ki prihajajo,« je poslancem dejala kanclerka, ki je predlagala dogovor o vzpostavitvi sistema kvot na evropski ravni, ki bi vnesel več reda v pritok prosilcev za azil v EU.

Vodja poslanske skupine krščansko socialne unije (CSU) Gerda Hasselfeldt je vnovič izpostavila, da se njena stranka ne strinja z Merklovo glede beguncev, in znova pozvala k omejitvi števila prosilcev za azil, ki prihajajo v Nemčijo. »Osredotočiti se moramo na tiste, ki prosijo za zaščito in jo resnično potrebujejo,« je dejala v parlamentarni razpravi. »Da bi to dosegli, moramo doseči zmanjšanje njihovega števila. In določiti moramo mejo,« je izpostavila.

Merklova pa je znova zavrnila pozive vodje CSU in ministrskega predsednika Bavarske Horsta Seehoferja za omejitev števila beguncev, ki v Nemčijo prihajajo pretežno preko Bavarske.

Nemški denar prosilcem azila v Turčijo 

Je pa kanclerka ponovno pozvala k okrepitvi mednarodnih prizadevanj, da bi ukrepali v zvezi z vzroki za begunsko krizo, vključno z ukrepi za končanje krvave državljanske vojne v Siriji. Po njenih besedah bi Turčija lahko igrala pomembno vlogo pri omejitvi števila beguncev. Ob tem je izrazila pripravljenost Nemčije ponuditi finančno pomoč tistim prosilcem za azil, ki bi privolili, da ostanejo v Turčiji.

Merklova je poslance nagovorila v okviru razprave o proračunu in pred nocojšnjim srečanjem s francoskim predsednikom Françoisem Hollandom v Parizu. Francoski in nemški minister za gospodarstvo sta medtem v danes objavljenem pismu pozvala Merklovo in Hollanda k boljšemu usklajevanju držav v begunski krizi ter predlagala vzpostavitev 10 milijard evrov vrednega sklada.

Ministra Emmanuel Macron in Sigmar Gabriel sta izrazila zaskrbljenost, ker gresta državi po različnih poteh, saj je ena še pod vplivom terorističnih napadov, druga pa bo letos sprejela skoraj milijon beguncev. »Odgovori vsake države posebej bi lahko spodkopali najpomembnejše uspehe EU, kot so prosti pretok ljudi, blaga in storitev,« sta opozorila v pismu pred srečanjem, na katerem bo Merklova po pričakovanjih izrazila solidarnost s Francijo po nedavnih terorističnih napadih v francoski prestolnici.

Evropejci močnejši od terorizma

»Najmočnejši odgovor teroristom je, da nadaljujemo življenje in ohranjamo vrednote, kakršne smo imeli doslej,« je v bundestagu poudarila kanclerka. »Evropejci bomo dokazali, da je naš čut za svobodo močnejši od vsakega terorizma,« je dodala.

Menila je tudi, da torkova sestrelitev ruskega vojaškega letala ogroža mednarodna prizadevanja za skupno delovanje proti terorizmu v Siriji. »S sestrelitvijo so se razmere znova zaostrile,« je dejala in dodala, da je zdaj treba storiti vse, da bi se izognili stopnjevanju konflikta.

Deli s prijatelji